Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni. Jeza je čustvo. Nekateri to čustvo zelo dobro obvladujejo, so tudi takšni, ki tega ne morejo. Ko gre za otroke, se jeza pogosto razume kot izbruh jeze in se kaznuje. Toda strokovnjaki menijo, da to ni dober pristop k situaciji.

Ambica Agarwal, certificirana NLP praktik, je pred kratkim na Instagramu spregovorila o dveh glavnih razlogih, zaradi katerih so otroci pogosto jezni. 

Neizpolnjene potrebe

Po mnenju strokovnjaka so nezadovoljene potrebe eden od glavnih razlogov za težave z jezo otrok. Nezadovoljene potrebe so tiste, ki niso izpolnjene ali so zanemarjene.

Pomanjkanje moči

Drug razlog, ki lahko povzroči jezo pri otrocih, je pomanjkanje moči, kar pomeni, da otroci nimajo besede ali avtoritete nad tem, kaj hočejo. To je lahko še posebej moteče za otroke, saj želijo veliko izraziti, včasih pa ne vedo, s katerimi besedami bi to ubesedili. In potem to izrazijo v obliki jeze in/ali besa.

Kako naprej?

Ambica, ki je tudi sama mama, priporoča, da ostanete mirni in se ne odzivate v enakem tonu kot otrok. Svetuje, naj ne reagiramo jezno in otrokovega vedenja ne jemljemo osebno. 

Namesto tega staršem svetuje, naj prepoznajo sprožilce, ignorirajo manj negativno vedenje, otrokom dajo nekaj moči in izbire ter otroke naučijo primernega vedenja, ko so mirni.

Otroci s strogimi starši imajo večje tveganje za depresijo

Otroci strogih staršev imajo večje tveganje za depresijo. Obstaja milijon načinov, kako biti dober starš in vsak naredi tisto, kar misli, da je najboljše za svojega otroka. Glede na to, da ni določenega vodnika o tem, kako pravilno vzgajati otroke, je od vseh možnih načinov kako biti starš težko ugotoviti, kateri način vzgoje je pravi… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni”

Komentar: