Patriarh Kiril, poglavar ruske pravoslavne cerkve, bo po ugovoru Madžarske  izvzet iz najnovejšega paketa EU sankcij proti Rusiji. Bruselj patriarha Kirila  namreč obtožuje, da rusko invazijo na Ukrajino in, da deluje kot propagandist režima Vladimirja Putina.

V začetku maja je Kiril v pridigi dejal, da Rusija nikoli ni nikogar napadla in da nočejo v vojno. “Velika in mogočna država ni nikoli nikogar napadla – branila je le svoje meje,” je dodal.

Madžarska je medtem večkrat izjavila, da je proti črni listi in jo označila za vprašanje verske svobode. “Naše stališče do patriarha je  že dolgo znano,” je twitnil madžarski tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs.

Uvrstitev na črni seznam  pomeni zamrznitev sredstev in prepoved potovanj. Od začetka ukrajinske vojne je EU na ta seznam uvrstila 1093 posameznikov. Zanje EU meni, da imajo vlogo pri spodkopavanju ukrajinske suverenosti. V zažetku tedna je podporo EU voditečjev dobil novi niz sankcij, ki vključuje tudi delno prepoved uvoza ruske nafte. Med temi razpravami pa je Madžarska izrazila svoje odločno nasprotovanje in vztrajala, dokler niso Kirillovega imena umaknili s seznama. Tan teden je to že druga tovrstna zmaga. Viktor Orban je v ponedeljek Madžarski zagotovil že izjemo dobavo nafte po naftovodu za nedoločen čas.  V zameno pa je odobril embargo na rusko nafto, ki pride v Evropo po morju.  Za sprejetje EU sankcij je namreč potrebno soglasje vseh 27 držav članic.

Šesti sveženj sankcij bo stopil v veljavo, ko bo dokončna različica objavljena v Uradnem listu EU.

Vir: Euronews

Foto: Sergej Vlasov/ tiskovna služba Ruske pravoslavne cerkve