Site icon Portal24

Poletne zelenjavne enolončnice: Okusna tolažba iz vrta

Poletna enolončnica [Foto: Portal24 AI]

Ko poletno sonce zamenjajo sivi oblaki in nas kaplje dežja prepričajo, da ostanemo doma, postane skleda tople zelenjavne enolončnice najlepše kulinarično zatočišče. Julija in avgusta vrtički ponujajo bogastvo bučk, paprik, paradižnikov, fižola in dišavnic – vsega, kar potrebujemo za preproste, a polne jedi na žlico. Poletne enolončnice so drugačne od zimskih: lažje, sveže, barvite, z ravno prav topline.

Provansalska poletna enolončnica z bučkami in timijanom

Ta recept prihaja iz francoske province in navdušuje s preprostostjo ter močjo lokalnih sestavin.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 bučki,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 rumena paprika,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 3 veliki paradižniki (olupljeni in sesekljani),
  • 1 vejica svežega timijana,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • sol, poper.

Če želiš bolj “jušno” ali bogato teksturo, lahko dodaš:

Dodajanje jušne osnove je priporočljivo, če želiš:

Priprava:
V večjem loncu na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane bučke in papriko. Ko se rahlo zmehčajo, dodamo paradižnik, timijan, sol in poper. Kuhamo približno 25 minut, dokler zelenjava ne postane mehka, a še vedno rahlo čvrsta.

Fižolova enolončnica s koruzo in dimljeno papriko

Barvita in nasitna različica, ki se lepo poda h kosu polnozrnatega kruha.

Sestavine:

  • 1 konzerva rdečega fižola,
  • 1 manjša bučka,
  • 1 skodelica koruznih zrn (lahko tudi zamrznjenih),
  • 1 čebula,
  • 1 žlička dimljene paprike,
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove,
  • 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava:
Na olju popražimo čebulo in dimljeno papriko. Dodamo narezano bučko, koruzo, paradižnikovo mezgo in fižol. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo približno 20 minut. Po potrebi dosolimo.

Enolončnica iz jajčevcev in čičerike z orientalskim pridihom

Topla, blaga jed, ki čudovito diši po kumini in koriandru.

Sestavine:

  • 1 večji jajčevec,
  • 1 konzerva čičerike,
  • 2 paradižnika,
  • 1 čebula,
  • 1 čajna žlička mlete kumine,
  • 1/2 žličke mletega koriandra,
  • svež peteršilj.

Priprava:
Jajčevec narežemo na kocke, rahlo posolimo in pustimo stati 10 minut. Speremo in osušimo. Na olju popražimo čebulo, dodamo začimbe, nato jajčevec in paradižnik. Dušimo 15 minut, dodamo čičeriko in kuhamo še 10 minut. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Grahova enolončnica z meto in mladim krompirjem

Hladno vreme pokliče po klasični kombinaciji graha in krompirja, ki jo meta osveži in dvigne.

Sestavine:

  • 300 g mladega krompirja,
  • 250 g svežega ali zamrznjenega graha,
  • 1 por,
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove,
  • pest sveže mete,
  • oljčno olje.

Priprava:
Na olju rahlo prepražimo narezan por. Dodamo na koščke narezan krompir in zalijemo z osnovo. Po 10 minutah dodamo grah. Kuhamo še 10 minut, nato vmešamo sesekljano meto. Postrežemo s hrustljavim kruhom.

Dober tek!

Alenka Mirnik

Foto: Portal24 (ustvarjeno z AI)

Exit mobile version