Predstavniški dom objavil šestletne Trumpove davčne napovedi

Odbor večinsko demokratskega predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes objavil šestletne davčne napovedi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Republikanci nad tem domom nadzor prevzemajo čez nekaj dni. 

Z objavo revidiranih Trumpovih poročil za obdobje med letoma 2015 in 2020 se končuje večletna bitka med nekdanjim republikanskim predsednikom in demokratskimi poslanci. Slednjo je ameriško vrhovno sodišče rešilo šele prejšnji mesec. 

Objava je še en udarec za 76-letnega milijarderja. Pred predsedniškimi volitvami leta 2024 se Trump tako sooča s številnimi pravnimi težavami. 

Davčna uprava Trumpa v dveh letih njegovega mandata ni revidirala Trumpovih prihodkov

Poročila kažejo, da ameriška davčna uprava (IRS) v prvih dveh letih njegovega mandata ni revidirala Trumpovih dohodkov. Postopek preiskave je IRS začel šele leta 2019, ko so demokrati v predstavniškem domu sprožili postopek nadzora, piše New York Times

“Izkazalo se je, da so naši sklepi preprosti. Davčna uprava ni začela svoje obvezne revizije nekdanjega predsednika, dokler nisem vložil svoje prve zahteve,” je povedal predstavnik Richard E. Neal iz Massachusetts. Neal je predsednik odbora, ki je leta 2019 zahteval sprostitev Davčne napovedi republikanskega predsednika. 

Republikanci so dejali, da bi lahko objava pripeljala do tega, da bi posamezne davčne napovedi spremenili v politično orožje. Republikanski zakonodajalci, ki bodo prihodnji mesec prevzeli odbor bodo tako pod pritiskom, da uporabijo isto metodo proti visokim demokratom.

Trump leta 2020 ni plačal dohodnine

Trump, ki je položaj prevzel leta 2017, je bil prvi predsedniški kandidat v zadnjih desetletjih, ki ni objavil svojih davčnih napovedi. Poleg tega je tožil upravni odbor, da bi jih poskušal ohraniti tajne, vendar je sodišče razsodilo proti njemu.

Podrobnosti, ki jih je predhodno objavil odbor, so pokazale, da Trump v letu 2020, v zadnjem polnem letu na položaju, kljub milijonskim zaslužkom iz svojega poslovnega imperija ni plačal davka na dohodek.

Izkazalo se je, da so Trumpove napovedi dohodkov in davkov dramatično nihale med letoma 2015 in 2020, med njegovo predsedniško kandidaturo in mandatom.

Trump in njegova žena Melania sta zahtevala velike odbitke, tako da sta v teh nekaj letih plačala malo ali nič davka na dohodek.

Ne spreglejte…

Preiskovalni odbor zaradi napada na Kapitol proti Trumpu zahteva kazensko ovadbo

Parlamentarna preiskovalna komisija o napadu na Kapitol je soglasno priporočila kazenski postopek proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi zaradi spodbujanja k uporu.

Preiskovalna komisija je tudi priporočila, da se nekdanjega predsednika preganja zaradi oviranja uradnega postopka (potrjevanja rezultatov predsedniških volitev), zarote proti ameriški državi in ​​dajanja lažnih izjav… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: