Site icon Portal24

Preprosti recepti s tuno iz pločevinke, ki vedno uspejo

[Foto: Freepik]

Tuna iz konzerve je prava junakinja shrambe – cenovno dostopna, polna beljakovin in omega-3 maščobnih kislin, z dolgo obstojnostjo in neskončno možnostmi uporabe. Ko vam zmanjka idej za kosilo ali večerjo, je pločevinka tune lahko osnova za okusne, hitre jedi, ki ne zahtevajo veliko truda.

Predstavljamo tri recepte, ki so preprosti, a navdušujoči, in bodo rešili vaš dan v kuhinji.

Špageti s tuno, kaprami in olivami

Za hitro kosilo, ki diha po mediteranskih okusih, so špageti s tuno prava izbira. Priprava vzame manj kot 30 minut, rezultat pa je sočna in aromatična jed.

Sestavine (za 4 osebe):

Priprava: Špagete skuhajte po navodilih na embalaži in prihranite 100 ml vode od kuhanja. V ponvi na olivnem olju na zmernem ognju popražite čebulo in česen, da zadišita. Dodajte kuhane kapre, olive, limonino lupinico in pasirane paradižnike. Kuhajte 5 minut, nato vmešajte tuno in začinite.

Odcejene špagete stresite v ponev, prilijte malo prihranjene vode in premešajte, da se okusi povežejo. Potresite s svežim peteršiljem in postrezite.

Tunin namaz za prigrizke

Tunin namaz je idealen za hitre prigrizke ali lahke zajtrke. Postrežete ga lahko na popečenem kruhu, krekerjih ali kot dodatek k zelenjavi.

Sestavine (za 4 osebe):

Priprava: Tuno pretlačite z vilicami v skledi. Dodajte kislo smetano, majonezo, gorčico in pretlačen česen ter gladko premešajte. Vmešajte nasekljane kumarice in olive, začinite s soljo, poprom in drobnjakom po okusu. Namaz postavite v hladilnik za 30 minut, da se okusi prepojijo. Postrezite na popečenem kruhu ali kot dip.

Polpete iz tune in bučk

Za nekoliko bolj inovativen pristop poskusite polpete iz tune in bučk. So hrustljave, nasitne in odlične kot glavna jed ali prigrizek.

Sestavine (za 4 osebe):

Priprava: Naribano bučko posolite in pustite 10 minut, da spusti vodo, nato jo dobro ožemite. V skledi zmešajte bučko, korenček, tuno, jajce, drobtine in začimbe. Oblikujte polpete in jih specite na olivnem olju po 3–4 minute na vsaki strani, da postanejo zlato rjave. Postrezite s solato ali jogurtovim prelivom.

Ti recepti dokazujejo, da je tuna iz konzerve več kot le hiter obrok – z malo domišljije postane zvezda okusnih jedi, ki navdušijo vso družino.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Exit mobile version