Skupni polnilniki v EU: iPhone ima še dve leti

Nova EU pravila zahtevajo, da imajo vsi pametni telefoni in druge majhne elektronske naprave za polnjenje USB-C vhod. 28. december 2024, predpisi EU od takrat namreč nalagajo, da bodo morali iPhoni opustiti Applov kabel Lightning. Uporabljati bodo morali predpisan vhod, v skladu z vsemi drugimi pametnimi telefoni… o tem smo poročali tukaj.

Nova EU zakonodaja, ki je bo stopila v veljavo, zahteva, da pametni telefoni in druge majhne elektronske naprave v dveh letih za polnjenje začnejo uporabljati USB-C vhod. Slednje je prizadevanje za zmanjšanje elektronskih odpadkov in olajšanje življenja potrošnikov.

Kaj je pravzaprav odločeno?

Direktiva o radijski opremi se pogosto imenuje ” skupna datoteka polnilnikov”. Določa, da je 13 razredov elektronskih naprav “opremljenih s polnilnimi vrati USB Type-C” in da jih je mogoče polniti s kabli, ki so skladni z USB-C. standardi.

S tem bo USB-C postal standard za pametne telefone, tablice, digitalne fotoaparate, slušalke, slušalke z mikrofonom, ročne igralne konzole, prenosne zvočnike, e-bralnike, tipkovnice, miške, prenosne navigacijske sisteme, ušesne slušalke in prenosnike.

Kakšen je časovni okvir?

Države EU morajo do 28. decembra 2023 prenesti direktivo v nacionalne pravilnike. Slednje je za zaostale države pogosto težava.

Prvi večji rok pride leto dni za tem. Do takrat bodo morale vse naprave, razen prenosnikov, upoštevati pravila; prenosniki do 28. aprila 2026.

Komisija lahko na seznam z delegiranimi akti od leta 2025 in nato vsakih pet let doda tudi druge kategorije naprav.

Kaj to pomeni za Apple?

Apple se je novim pravilom močno upiral. V študiji, ki jo je naročil je Apple trdil, da bi okoljske koristi znašale le 13 milijonov evrov hkrati bi zadušili tehnološke inovacije polnjenja v vrednosti 1,5 milijarde evrov. Apple je v svojih povratnih informacijah o predlogu zakonodajalce pozval, naj se temu izognejo, “tako da predlog v celoti ponovno preučijo ali ga spremenijo.”

Ta argument ni dobil veliko pozornosti. Institucije EU so junija tako sklenile dogovor o skupnem polnilniku .

Kljub negodovanju je Applov vodilni vodja trženja Greg Joswiak oktobra na konferenci Wall Street Journal povedal, da bo upošteval zahteve. IPhone 15, ki bo predstavljen jeseni, je prva priložnost za prehod na USB-C.

Ali ne prehajamo vsi na brezžično omrežje?

EU zakon za prehod na USB-C bi lahko bil kratkotrajna zmaga. Industrija pametnih telefonov se namreč usmerja k tehnologiji brezžičnega polnjenja. Pri slednjem magnetno polje prenaša energijo s polnilne postaje ali ploščice na napravo, pri čemer obide potrebo po polnilnih vratih.

EU pravila brezžičnega polnjenja za zadaj ne zajemajo. Zakonodajalci so dodali obveznost Komisije, da pripravi poročilo o tehnologiji do 28. decembra 2026. A industrija ne čaka. Apple in drugi veliki proizvajalci pametnih telefonov so že sprejeli standard, odprtokodno tehnologijo Qi, ki jo spodbuja industrijska skupina, Wireless Power Consortium.

Bo to pripomoglo k zmanjšanju e-odpadkov?

Poleg manjšega iskanja polnilnikov se je uvedba skupnega polnilnika prodajala kot del boja proti e-odpadkom. Po prvih ocenah komisije polnilniki predstavljajo 11.000 ton elektronskih smeti letno ali 0,3 odstotka vseh odpadkov. Končne številke bi lahko bile višje. Ocene namreč ne vključujejo prenosnih računalnikov, ki so jih na seznam dodali kasneje.

Podjetje Swappie s sedežem na Finskem, ki prodaja prenovljene telefone iPhone ta pravila imenuje “grenak scenarij”. Boji se, da bo direktiva onemogočila prodajo telefonov zunaj EU brez polnilnih vhodov USB-C, kar bo prekinilo vir prenovljenih telefonov.

“Industrija prenove živi zaradi pridobivanja rabljenih naprav. Slednje pomeni, da imajo vsi predpisi o celotni industriji pametnih telefonov na koncu neposreden vpliv na naš dostop do dobave,” je v izjavi zapisala družba.

Vir Foto: Pixabay

By A.K.

One thought on “Skupni polnilniki v EU: iPhone ima še dve leti”

Komentar: