Svetovni dan čokolade: Cene čokolade v EU višje za več kot 16 odstotkov

ByAna Koren

7. julija, 2025 , ,
[Foto: Pixabay/Dizaphotographerju]

Evropska unija ob današnjem svetovnem dnevu čokolade praznuje s precej grenkim priokusom – cene čokoladnih izdelkov so se v zadnjem letu v povprečju zvišale za več kot 16 odstotkov, kar je posledica močnega dviga cen kakavovih zrn, sladkorja in energije. Po podatkih Eurostata je letna inflacija v segmentu kakava in čokolade v prahu narasla s 6,3 na 16,2 odstotka.

Čeprav se je svetovna cena kakava v zadnjih tednih nekoliko umirila, so se maloprodajne cene v EU že močno ustalile na višjih ravneh. Ob prazniku, ki slavi eno najljubših evropskih slaščic, se tako potrošniki srečujejo z višjimi stroški, a po navedbah analitikov povpraševanje ostaja stabilno.

V zadnjih dveh letih so se cene kakavovih zrn skoraj potrojile, kar je predvsem posledica podnebnih razmer v Zahodni Afriki, od koder prihaja večina kakava, ki se porabi v EU. Slaba letina v Slonokoščeni obali in Gani je močno omejila ponudbo na trgu. EU je kot največji svetovni uvoznik kakava v celoti odvisna od uvoza, zato so motnje v pridelavi hitro vidne tudi v končnih cenah za potrošnike.

Terminske pogodbe za kakav na londonski borzi so v začetku tega tedna padle na osemmesečno najnižjo raven in so zdaj za več kot 40 odstotkov nižje kot ob začetku leta.

Tovarne zmanjšujejo obseg, cene čokolade ostajajo visoke

Po podatkih britanskega urada za statistiko (ONS) je bila cena čokolade maja 2025 za 17,7 odstotka višja kot leto prej. V nekaterih državah, zlasti v zahodni Evropi, so proizvajalci začeli zmanjševati obseg proizvodnje ali celo odpuščati delavce. Poročilo strateške svetovalne družbe Foresight Transitions opozarja, da so visoke cene kakava pripeljale tudi do zapiranja obratov. Švicarski proizvajalec Barry Callebaut je tako letos odpustil okoli 20 odstotkov zaposlenih, od tega tretjino v EU.

Analitiki opozarjajo, da poleg cen surovin proizvajalce bremenijo tudi višji stroški energije in stroškov dela, zato se proizvodni stroški težko ublažijo brez posledic za potrošnike.

Napovedi za prihodnost ostajajo negotove. Poleg podnebnih sprememb, ki ogrožajo pridelavo kakava (vključno z boleznimi rastlin, kot je črni stroki), vplivajo na razmere tudi geopolitični dejavniki. Med njimi izstopa negotovost glede morebitnih trgovinskih ukrepov Združenih držav Amerike, saj se je po navedbah analitikov znova okrepila bojazen pred uvedbo carin, kar bi dodatno vplivalo na svetovno trgovinsko dinamiko.

Kljub trenutnemu znižanju cen surovine se v kratkem v Evropi ne pričakuje občutnega znižanja cen čokolade. Povpraševanje po izdelkih ostaja visoko, a vse bolj selektivno – potrošniki posegajo po manjših količinah ali cenejših znamkah, pri čemer pa čokolada kljub vsemu ostaja simbol praznovanja, razvajanja in vsakodnevne tolažbe.

Ana Koren

Foto: Pixabay/Dizaphotographerju