Zakaj jagode niso sladke? 7 pogostih napak

Jagode [Foto: Pexels]

Zakaj jagode niso sladke? 7 pogostih napak

Vsak vrtnar sanja o sočnih, sladkih jagodah, ki kar pokajo od okusa. A včasih se zgodi, da so plodovi bolj kisli kot sladki ali pa sploh nimajo prave arome. Kje tičijo najpogostejše napake? Poglejmo, kje se zatakne in kako lahko svoje jagode spremenimo v prave sladke bombe.

Prva past je izbira napačne sorte. Niso vse jagode enako sladke! Sorte, kot je ‘Mara des Bois’, slovijo po intenzivni sladkosti in aromi gozdnih jagod, medtem ko nekatere druge dajejo večje, a manj sladke plodove. Pred nakupom sadik preverite opise sort in izberite tiste, ki obljubljajo sladkost, kot sta ‘Albion’ ali ‘Irma’. Če ste že posadili manj aromatično sorto, bo pridelek težko dosegel tisto pravo sladkobo.

Druga velika napaka je pomanjkanje sonca. Jagode so prave ljubiteljice sončnih žarkov – potrebujejo vsaj šest ur neposredne svetlobe dnevno. Če so posajene v senci ali polsenci, bodo plodovi manj sladki, saj sonce spodbuja tvorbo sladkorjev. Preverite lego gredice in po potrebi presadite jagode na bolj sončno mesto, idealno z južno izpostavljenostjo.

Tudi tla igrajo ključno vlogo. Jagode obožujejo rahlo kislo zemljo (pH 5,5–6,5), bogato s hranili. Če je zemlja slabo pripravljena ali izčrpana, rastline ne dobijo dovolj energije za sladke plodove. Pred sajenjem obogatite tla z organskim kompostom ali specialnim gnojilom za jagodičevje. Pazite tudi na zalivanje: jagode imajo rade vlažno, a ne premočeno prst. Preveč vode lahko razredči okus plodov, premalo pa povzroči stres, zaradi česar so jagode majhne in brez prave sladkobe.

[Foto: Unsplash]

Zanemarjenje kolobarjenja

Velik greh je tudi zanemarjanje kolobarjenja. Če jagode sadite na mesto, kjer so prej rasli paradižnik, krompir ali paprika, tla morda skrivajo bolezni ali škodljivce, ki oslabijo rastline. Posadite jih raje ob česen, čebulo ali špinačo, ki so dobri sosedje, in po treh letih jagode presadite na novo gredico, saj starejše rastline dajejo manj kakovostne plodove.

Slama kot zastirka preprečuje umazanijo na plodovih, zmanjšuje plesen in ohranja vlago. Jagode potrebujejo redno, a zmerno zalivanje, saj prekomerna vlaga povzroči gnitje korenin.

Gnojenje je še en kamen spotike. Jagode potrebujejo fosfor za sladke plodove in kalij v času zorenja. Uporabite naravno gnojilo za jagodičevje, a ne pretiravajte – preveč dušika vodi v bujno listje namesto slastnih plodov. Gnojite zgodaj spomladi in po obiranju, nikoli tik pred žetvijo, saj to naredi jagode mehke in vodene.

Nazadnje, obiranje ob napačnem času lahko pokvari vse. Jagode so najslajše, ko so popolnoma zrele, temno rdeče in se zlahka ločijo od peclja. Če jih poberete prezgodaj, ne bodo dosegle polnega okusa. Obirajte jih zjutraj, ko so še hladne, in uporabite plitke posode, da se ne zmečkajo.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko svoje jagode spremenite v prave poletne zvezde. Malo truda in prava nega bosta vaš vrt spremenila v jagodno oazo.

Alenka Mirnik

Portal24; Foto: Pexels