V Novi Gorici se je danes začel kulinarični dogodek Brezmejni okusi, ki poteka v okviru Evropske prestolnice kulture 2025. Na otvoritvi je sodelovala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki je poudarila pomen čezmejnega sodelovanja in trajnostnega razvoja.
Slovesno odprtje je ob podpori številnih obiskovalcev zaznamoval nagovor ministrice Čalušić ter županov Nove Gorice in Gorice, Sama Turela in Rodolfa Ziberne. Ministrica je ob tej priložnosti izpostavila, da kulinarika presega meje in krepi vezi med ljudmi.
„Naša regija je že stoletja prepletena z zgodbami ljudi, okusov in tradicij, ki ne poznajo meja. Prav kulinarika je tista, ki na najbolj pristen način združuje ljudi – za mizo, ob pogovoru, ob deljenju izkušenj in spominov,“ je dejala Čalušić. Dodala je, da dogodek Brezmejni okusi pomeni več kot le kulinarično izkušnjo, saj ustvarja platformo za „krepitev lokalne identitete, trajnostnega razvoja in čezmejnega sodelovanja“.
V nagovoru je ministrica opozorila tudi na pomen podpore lokalnim pridelovalcem. „Lokalna hrana ni le sveža in hranilno bogata – je izraz spoštovanja do narave, do dela lokalnih kmetov, vinogradnikov in obrtnikov. Z izbiro lokalnega podpiramo skupnost, ohranjamo kulturno krajino in prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti,“ je poudarila.
Ob robu dogodka je danes potekala strokovna konferenca, ki jo sooblikujeta Univerza v Vidmu in Zavod Kersnikova. Razprava je bila namenjena prihodnosti hrane, trajnostnim prehranskim sistemom ter vplivu podnebnih sprememb na prehransko politiko.
„Podnebne spremembe niso več napoved – so realnost. Pričakovati je, da bodo suše, poplave, nevihte in požari še pogostejši in intenzivnejši, kar bo ogrozilo prehransko varnost in oskrbo z vodo,“ je opozorila ministrica. Po njenih besedah ekstremni vremenski pojavi ogrožajo finančno stabilnost kmetij in zmanjšujejo zanimanje mladih za kmetijstvo.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na dogodku sodeluje v okviru kampanje Lepo je biti kmet ter v partnerstvu s kulinaričnim gibanjem Teden restavracij in njegovim uličnim formatom TR Na poti. V posebni „brezmejni četrti“ bodo obiskovalci lahko okušali jedi priznanih slovenskih chefov, med drugim Luke Koširja, Leona Pintariča, Mojmirja Šiftarja, Gregorja Jelnikarja, Martine Breznik in Aga Špacapana.
Dogodek Brezmejni okusi bo v Novi Gorici trajal do nedelje in bo obiskovalcem ponujal priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike ter povezovanje slovenske in italijanske strani meje.
Foto: MKGP









