Chili con Carne: Okusna mehiška klasika

ByAlenka Mirnik

9. junija, 2025 , ,
[Foto: Pixabay/RitaE]

Chili con Carne: Okusna mehiška klasika

Chili con Carne je jed, ki vas bo očarala z bogatimi okusi in prijetno pikantnostjo. Jed je idealna za dni, ko si zaželimo nekaj toplega in nasitnega, hkrati pa je odlična za druženja s prijatelji ali družino. S preprostimi sestavinami in jasnimi navodili bo priprava pravi užitek – lotimo se je!

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g mletega mesa (govedina ali mešanica govedine in svinjine),
  • 1 velika čebula (narezana na kocke),
  • 2 stroka česna (sesekljana),
  • 1 rdeča paprika (narezana na kocke),
  • 1 rumena paprika (narezana na kocke),
  • 400 g paradižnikov iz konzerve (v koščkih),
  • 400 g konzerviranega rdečega fižola (odcejeno),
  • 200 g koruze (odcejeno),
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata,
  • 1 žlička mlete rdeče paprike,
  • 1 žlička kumine,
  • 1/2 žličke čilija v prahu (po okusu),
  • 200 ml goveje juhe,
  • sol in poper po okusu,
  • oljčno olje,
  • sveži peteršilj (za okras),
  • kisla smetana (poželji),
  • rezine svežih čilijev ali paradižnikov (po želji).

Navodila za pripravo:

V veliki ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja na srednjem ognju. Dodajte narezano čebulo in jo pražite 3-4 minute, dokler ne postane prosojna. Dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto.

Dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ni popolnoma rjavo (približno 5-7 minut). Med pečenjem meso razbijte z žlico, da se ne združi v velike kepice.

V ponvi zmešajte narezano rdečo in rumeno papriko. Pražite 3 minute, nato dodajte paradižnikov koncentrat, mlete začimbe (paprika, kumina, čili), sol in poper. Vse skupaj dobro premešajte.

Vlijte konzervirane paradižnike in govejo juho. Zmanjšajte ogenj, pokrijte ponev in kuhajte na nizkem ognju približno 20 minut, da se okusi prepojijo.

Vmešajte odcejeni rdeči fižol in koruzo. Kuhajte še 10 minut, da se jed zgosti. Če je preveč tekoča, odkrijte ponev in kuhajte še nekaj minut.

Chili con Carne razdelite na krožnike. Po vrhu dodajte žlico sveže smetane, malo sesekljanega peteršilja ter rezine svežih čilijev ali paradižnikov za dekoracijo.

Za še bolj intenziven okus lahko jed pustite počivati nekaj ur ali čez noč, preden jo ponovno segrejete in postrežete. Za prilogo predlagamo riž, tortilje ali kruh.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/RitaE