Čili z mesom ali chili con carne je ena tistih jedi, ki se znajdejo nekje med udobjem in pustolovščino – prijetno krepčilna, ravno prav pekoča in polna okusa. Gre za klasično jed z mehiškim pridihom, ki združuje mleto meso, fižol, paradižnik in čili – vsaka žlica je prava eksplozija topline in arom.
Odlično se poda s kuhanim rižem, koruznimi tortiljami ali preprostim kosom kruha, ki pomaga ujeti vsak grižljaj omake.
Sestavine (za 4 osebe):
- 500 g mletega govejega mesa,
- 1 velika čebula,
- 2 stroka česna,
- 1 rdeča paprika,
- 1 zelena paprika,
- 400 g sesekljanih paradižnikov (iz pločevinke ali svežih),
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata,
- 400 g rdečega fižola (iz pločevinke, odcejenega),
- 1 žlička mlete kumine,
- 1 žlička mlete paprike,
- 1/2 žličke čilija v prahu (ali po okusu),
- 1/2 žličke sladkorja,
- sol in poper po okusu,
- 2 žlici olja.
- Po želji: koruza, svež koriander, kisla smetana ali nariban sir za serviranje.
Priprava:
Na segretem olju popražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo česen in na hitro premešamo, nato vmešamo mleto meso in pražimo, dokler se lepo ne zapeče in porjavi.
Dodamo narezani papriki in pražimo še 5 minut, da se zmehčata. Nato vmešamo paradižnik, paradižnikov koncentrat, kumino, papriko, čili, sladkor, sol in poper.
Mešanico zalijemo z malo vode (ali juhe) in kuhamo na nizkem ognju 30–40 minut, da se okusi povežejo in omaka rahlo zgosti. Ob koncu dodamo fižol in po želji koruzo ter kuhamo še 10 minut.
Čili postrežemo vročega – lahko samostojno ali z rižem, tortiljami, kislo smetano in naribanim sirom. Po želji potresemo s sesekljanim koriandrom ali čilijem za dodatno ostrino.
Namig:
Za mehkejšo teksturo lahko del fižola pretlačite in vmešate v jed – tako bo omaka gostejša in bolj kremasta. Če želite bolj blago različico, čili preprosto zmanjšajte ali ga zamenjajte s sladko papriko.
Kalorična vrednost:
Približno 420 kcal na porcijo.
Foto: Pixabay
Prispevek je urejen s pomočjo UI.
