Danes prvič na potep po Evropski sladoledni cesti
[STA] – V Vipavi danes v okviru dvodnevnega festivala Okusi Vipavske odpirajo Evropsko sladoledno cesto. Festival se bo začel z odprtjem razstave, ki prikazuje zgodovino sladoledne obrti v Vipavski dolini. Slavnostni govornik bo minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.
Ne bo manjkala niti degustacija sladoledov slovenskih ponudnikov, kjer bodo lahko obiskovalci izbrali svoj najljubši okus. Med ponudbo izstopajo tudi domiselni sladoledni okusi, kot so črna čokolada z vipavsko češnjo ali ajdovska kremšnita v novi preobleki.
Festival ponuja dvodnevno izkušnjo, potekal bo tudi v ponedeljek, in sicer z degustacijami vin, lokalno tržnico, kulinaričnimi predstavitvami, ustvarjalnimi delavnicami in spremljevalnim programom, je za STA povedal direktor Regijske razvone agencije Rod iz Ajdovščine Bogdan Česnik.
Predstavilo se bo 29 vinarjev iz Vipavske doline
Regijska razvojna agencija Rod iz Ajdovščine pripravlja festival že sedemnajstič, na njem se bodo ponovno predstavili vinarji, kuharski mojstri in lokalni ponudniki iz Vipavske doline. Predstavilo se bo 29 vinarjev iz Vipavske doline, ki bodo ponudili raznolik izbor vin.
Oba festivalska dneva bo v atriju vipavskega dvorca Lanthieri potekala Vipavska tržnica, kjer bodo obiskovalce pričakali lokalni pridelki in izdelkim, kot so med, marmelade, kruh iz krušne peči, siri, zorjene mesnine, vložnine, oljčna olja, pivo, žganja in druge domače dobrote.
Za kulinarično ponudbo bodo poskrbeli izbrani lokalni gostinci, ki bodo obiskovalcem ponudili jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin. Za vse, ki jih zanimajo povezave med različnimi okusi, bodo potekale kulinarične delavnice spajanja sladoleda in različne stopnje kombiniranja piva in sira. Poudarek bo na lokalnih surovinah in drznih okusih. Za najmlajše pa pripravljajo ustvarjalne delavnice.
Festival Okusi Vipavske je sicer del širšega Kulinaričnega meseca, ki poteka od 25. aprila do 25. maja ter vključuje gostilne in restavracije iz različnih delov Vipavske doline. Pripravili so posebne menije na osnovi lokalnih sestavin, sezonskosti in ustvarjalnosti.
Portal24; Foto: Pexels









