Hišica iz medenjakov je več kot le sladica – je pravi simbol praznikov, ki v kuhinjo prinese čarobnost in otroško veselje. Iz kuhinje zadiši po medu, cimetu in klinčkih, medtem ko se pečeni deli hišice hladijo in čakajo, da jih spremenimo v pravo zimsko zgodbo.
Izdelava zahteva nekaj potrpežljivosti, a je to tudi tisti del, ki prinese največ radosti – okraševanje s sladkorno glazuro, bonboni in domiselnostjo.
Sestavine (za eno hišico):
Za testo:
- 500 g moke,
- 150 g sladkorja v prahu,
- 150 g medu,
- 100 g masla,
- 2 jajci,
- 2 žlički cimeta,
- 1 žlička mletega ingverja,
- 1/2 žličke mletih klinčkov,
- 1 žlička sode bikarbone,
- ščepec soli.
Za lepljenje in okrasitev:
- 2 beljaka,
- 300 g sladkorja v prahu,
- 1 žlička limoninega soka,
- pisani bonboni, barvne kroglice, meringe ali čokoladne perle po želji.
Priprava:
V kozici segrejemo med, sladkor in maslo, dokler se sestavine ne povežejo. Pustimo, da se masa rahlo ohladi. V večji skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sol in začimbe. Dodamo jajci in toplo medeno zmes. Zamesimo mehko, voljno testo, ga zavijemo v folijo in pustimo počivati vsaj 1 uro (lahko tudi čez noč v hladilniku).
Testo razvaljamo na pomokani površini na debelino približno 5 mm. S pomočjo šablon (lahko jih narišemo na papir) izrežemo dele hišice: dve steni, dve strehi in dve stranici. Preostanek testa uporabimo za dimnik, vrata, zvezdice ali okraske.
Pečico segrejemo na 180 °C. Izrezane dele položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10–12 minut, dokler ne postanejo rahlo zlato rjavi. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Beljaka stepemo z limoninim sokom, nato postopoma dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo goste, sijoče mase.
Najprej z glazuro zlepimo stene in pustimo, da se posušijo (lahko si pomagamo z lončkom, da se ne prevrnejo). Nato dodamo streho in preostale dele. Ko je hišica stabilna, jo po želji okrasimo z glazuro in bonboni.
Namig:
Za bolj aromatično testo lahko dodate še ščepec muškatnega oreščka ali pomarančno lupinico. Hišico shranite na suhem, pri sobni temperaturi – ostala bo lepa in dišeča več tednov.
Kalorična vrednost:
Približno 420 kcal na 100 g (hišica kot celota je predvsem za okras, a kosi so slastni tudi za pokušino).
Foto: Pixabay/silviarit
Prispevek je urejen s pomočjo UI.





![Lancia in Eberhard & Co. prek izbranih ekskluzivnih prodajalcev predstavljata omejeno izdajo ure [Foto: Lancia, Stellantis mediaz]](https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2025/12/LanciaHF-ThecollectibletimepiececelebratingLanciassportingheritage-scaled.jpg?fit=300%2C246&ssl=1)



