Hišica iz medenjakov: Dišeča praznična pravljica iz testa in domišljije

ByAlenka Mirnik

17. decembra, 2025 , ,
Hišica iz medenjakov [Foto: Pixabay/mila7mo]

Hišica iz medenjakov je več kot le sladica – je pravi simbol praznikov, ki v kuhinjo prinese čarobnost in otroško veselje. Iz kuhinje zadiši po medu, cimetu in klinčkih, medtem ko se pečeni deli hišice hladijo in čakajo, da jih spremenimo v pravo zimsko zgodbo.

Izdelava zahteva nekaj potrpežljivosti, a je to tudi tisti del, ki prinese največ radosti – okraševanje s sladkorno glazuro, bonboni in domiselnostjo.

Sestavine (za eno hišico):

Za testo:

  • 500 g moke,
  • 150 g sladkorja v prahu,
  • 150 g medu,
  • 100 g masla,
  • 2 jajci,
  • 2 žlički cimeta,
  • 1 žlička mletega ingverja,
  • 1/2 žličke mletih klinčkov,
  • 1 žlička sode bikarbone,
  • ščepec soli.

Za lepljenje in okrasitev:

  • 2 beljaka,
  • 300 g sladkorja v prahu,
  • 1 žlička limoninega soka,
  • pisani bonboni, barvne kroglice, meringe ali čokoladne perle po želji.

Priprava:

V kozici segrejemo med, sladkor in maslo, dokler se sestavine ne povežejo. Pustimo, da se masa rahlo ohladi. V večji skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, sol in začimbe. Dodamo jajci in toplo medeno zmes. Zamesimo mehko, voljno testo, ga zavijemo v folijo in pustimo počivati vsaj 1 uro (lahko tudi čez noč v hladilniku).

Testo razvaljamo na pomokani površini na debelino približno 5 mm. S pomočjo šablon (lahko jih narišemo na papir) izrežemo dele hišice: dve steni, dve strehi in dve stranici. Preostanek testa uporabimo za dimnik, vrata, zvezdice ali okraske.

Pečico segrejemo na 180 °C. Izrezane dele položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10–12 minut, dokler ne postanejo rahlo zlato rjavi. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Beljaka stepemo z limoninim sokom, nato postopoma dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo goste, sijoče mase.

Najprej z glazuro zlepimo stene in pustimo, da se posušijo (lahko si pomagamo z lončkom, da se ne prevrnejo). Nato dodamo streho in preostale dele. Ko je hišica stabilna, jo po želji okrasimo z glazuro in bonboni.

Namig:
Za bolj aromatično testo lahko dodate še ščepec muškatnega oreščka ali pomarančno lupinico. Hišico shranite na suhem, pri sobni temperaturi – ostala bo lepa in dišeča več tednov.

Kalorična vrednost:
Približno 420 kcal na 100 g (hišica kot celota je predvsem za okras, a kosi so slastni tudi za pokušino).

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay/silviarit

Prispevek je urejen s pomočjo UI.