Jabolka, ki naredijo pito sočno in aromatično (in katera vse pokvarijo)

https://www.freepik.com/free-photo/side-close-up-view-fruits-wooden-basket-green-apples-with-leaves-berries-fruits_13293357.htm#fromView=search&page=2&position=27&uuid=72fed681-b18e-4dee-a21f-bee037e45af6&query=apples[Foto: Freepik]

Jesenski vonj po pečenih jabolkih in cimetu je eden najbolj prepoznavnih kulinaričnih užitkov. Toda, čeprav se zdi, da je za popolno pito dovolj dober recept, je v resnici ključ v izbiri prave sorte jabolk. Nekatera ob peki ohranijo sočnost in obliko, druga se spremenijo v kašo ali postanejo presladka. Katera jabolka bodo sladico dvignila na višjo raven in katera raje prihranite za svežo malico?

Med sortami, ki so pogosto dostopne na slovenskih tržnicah in trgovinah, ima posebno mesto Idared. Ta rahlo kisla, čvrsta in sočna jabolka so skoraj idealna za štrudelj, saj lepo držijo obliko, hkrati pa sprostijo dovolj soka, da nadev ni suh.

Veliko kuharic prisega tudi na Jonagold in Jonagored, prepoznavni po značilni rumeno-rdeči barvi in aromatičnem mesu. Njuna prednost je uravnotežen sladko-kisel okus, ki v pitah ustvari bogat, sadni značaj.

Še ena pogosto uporabljena sorta je Golden Delicious. Sladka in nežna, primerna za tiste, ki prisegajo na milejše okuse. Vendar je pri tej sorti priporočljivo dodati kanček kontrasta – na primer nekaj rezin Idareda – da se doseže popolnejše ravnovesje.

Gala se odlično obnese za vsakodnevni prigrizek, pri peki pa lahko postane premehka. Zato jo je smiselno kombinirati s čvrstejšimi sortami, če želite ohraniti lepo teksturo nadeva.

Posebno mesto v svetu peke pa zaseda Boskoop. Gre za staro sorto, manj pogosto prisotno na trgovskih policah, a z izrazito kislostjo in čvrstostjo, zaradi katerih je skorajda ustvarjena za štrudlje in pite.

Med jabolki, ki jih skoraj vedno najdemo na policah lokalnih marketov, izstopa svetlo zeleno Granny Smith. Njena značilnost je osvežujoča kislost in čvrsta tekstura, ki se v pečici odlično obnese – nadev ostane strukturiran, ne razpade in ni presladek.

Prav zato je ta sorta stalnica ameriških pit, pri nas pa jo vse pogosteje uporabljajo tisti, ki želijo sladici dodati nekaj svežine. Najboljši rezultat boste dosegli, če jo kombinirate s slajšimi sortami, kot sta Golden Delicious ali Gala, saj tako ustvarite popolno ravnovesje med sladkim in kislim.

Zakaj je kombiniranje sort pametna izbira

Najboljše pite pogosto nastanejo, ko združimo več sort. Slajša jabolka, kot sta Golden Delicious ali Gala, lahko v kombinaciji z bolj kislimi Idaredi ali Jonagoldi ustvarijo popolno ravnovesje okusa. Takšna mešanica zagotovi, da nadev ni niti presladek niti preveč kisel, hkrati pa ostane sočen in teksturno zanimiv.

Čeprav je mogoče speči pito skoraj iz vsakega jabolka, obstajajo sorte, ki se v pečici ne obnesejo najbolje. Red Delicious, ki očara z videzom in blagim sladkim okusom, ob peki izgubi strukturo in aromo, zato nadevu ne doda prave globine.

Prav tako se je dobro izogniti sortam, kot sta Fuji in Pink Lady. Čeprav sta priljubljeni kot sveže sadje zaradi svoje sladkosti in hrustljavosti, lahko v pitah postaneta preveč voden in presladek dodatek. Nadev se ob njih pogosto razmehča, sladica pa izgubi ravnotežje.

Kaj iskati pri popolnem jabolku za peko

Idealno jabolko za pite in štrudlje mora združevati tri lastnosti: čvrstost, kislost in aromo. Čvrstost poskrbi, da nadev ne razpade, kislost uravnoteži sladkor in cimet, aroma pa doda značaj, zaradi katerega sladica ni nikoli dolgočasna.

Ko se torej naslednjič odpravite po jabolka, razmišljajte kot prava kulinarična poznavalka – kombinirajte sorte, igrajte se z okusi in izbirajte tista jabolka, ki bodo vašim pitam in štrudljem dodala tisti jesenski čar, zaradi katerega jih boste želeli speči znova in znova.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik