Kako prepoznati zrelo lubenico? Na njeni skorji se skriva jasen znak

ByAlenka Mirnik

1. avgusta, 2025 , ,
Lubenica [Foto: Pixabay]

Poletje je sezona lubenic, a kljub obilici izbire v trgovinah in na tržnicah ni vedno lahko izbrati pravo. Na prvi pogled si lubenice morda res delijo podobno zunanjo podobo, a notranjost lahko razkrije razočaranje – meso je lahko bledo, vodeno ali brez okusa. A poznavalci pravijo, da lahko zrelost plodu ugotovimo že na prvi pogled – le vedeti moramo, kam pogledati.

Eden najbolj zanesljivih znakov, koliko časa je lubenica zorela na tleh, je barva tako imenovane sončne pege – svetlejše ali bledo rumene lise na spodnji strani sadeža. Če je ta lisa temno rumena do oranžna, pomeni, da je lubenica na zemlji zorela dalj časa in je bolj verjetno dosegla pravo zrelost. Bela ali bledo rumena lisa pa lahko kaže na to, da je bila lubenica obrana prezgodaj, preden je dosegla optimalno zrelost.

Poleg barve so pomembne tudi druge vizualne značilnosti: dobra lubenica ima temno zeleno skorjo s kontrastnimi, jasno vidnimi progami. Njena oblika naj bo simetrična, brez večjih vdolbin ali nepravilnosti, saj te lahko kažejo na neenakomerno zorenje zaradi motenj v rasti, na primer zaradi nihanj v zalivanju ali temperaturnih stresov.

Zrelost lubenice lahko preverite tudi z rahlim potrkanjem po njeni površini. Zvok naj bo globok in votel – skoraj »zvončast«. Tak ton pomeni, da je meso čvrsto, sočno in zrelo. Če pa slišite dušen, pridušen zvok, je možno, da je lubenica prezrela ali vsebuje preveč vode, kar pogosto vodi do vodene in manj sladke notranjosti.

Ne zanemarite tudi teže. Če primerjate dve lubenici podobne velikosti, izberite tisto, ki je težja – to nakazuje, da vsebuje več soka, kar je dober pokazatelj zrelosti in svežine. Težka lubenica običajno pomeni, da so celice napolnjene z vodo, kar vpliva tako na okus kot teksturo.

Čeprav popolne formule ni, vam lahko ti preprosti nasveti pomagajo, da se izognete pogostemu poletnemu razočaranju. Če boste naslednjič na tržnici ali v trgovini pogledali lubenico nekoliko bolj podrobno – na njen spodnji del, simetričnost, barvo prog, in jo tehtali ter nežno potrkali – imate precej več možnosti, da domov prinesete sladko, sočno in ravno prav zrelo sadje.

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay