Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka strokovni dogodek „Pamet v hrano, znanje na krožnik“. Organizirata ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v sodelovanju z Zavodom za šolstvo. Dogodka se je udeležila ministrica Mateja Čalušić. Namenjen je predvsem organizatorjem prehrane v vrtcih in šolah.
V ospredju so teme glede okrepljenega sodelovanja med resorji za vzpostavitev stabilne oskrbe s kakovostnimi lokalnimi živili v javnih zavodih.
Na prvi okrogli mizi z naslovom „Podoba slovenske (pre)hrane 2030“ so sodelovali predstavniki več ministrstev in strokovnjaki s področja šolske prehrane. Prisotni so se strinjali, da je za bolj učinkovit sistem prehrane otrok ključno medresorsko sodelovanje.
Ministrica Mateja Čalušić je izpostavila: „Na ministrstvu si prizadevamo, da zakonodaja, javni razpisi in tudi ponudba lokalne hrane omogočajo kratke, pregledne in pravične poti do šolske kuhinje. To ni naloga samo enega ministrstva, temveč zahteva usklajen pristop vseh deležnikov. Veseli me, da smo se danes pogovorili o tej temi. Le s tvornim sodelovanjem lahko pridemo do skupnih rešitev za izboljšanje sistema,“ je poudarila.
Ob njej so sodelovali tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Rado Kostrevc ter vodja Sektorja za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo mag. Urška Skok Klima.
Lokalna živila in narodni okus
Druga okrogla miza je potekala pod naslovom „Z glavo nad hrano in okus narodne zavesti – moč lokalnih surovin“. Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal je z direktorico zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS dr. Tatjano Zagorc in kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem razpravljala o prihodnosti avtentičnih slovenskih jedilnikov.
Udeleženci so opozorili, da povezovanje med kmetijskim sektorjem, vrtci in šolami prinaša večjo sledljivost živil, stabilno oskrbo po preglednih cenah ter koristi za razvoj podeželja. Izpostavili so, da učinkovit sistem javnega naročanja zmanjšuje količino odpadne hrane, povečuje dodano vrednost slovenskega kmetijstva in prispeva k dobrobiti prebivalcev.
Popoldanski program obogatijo kuharski mojstri Mojmir Šiftar in Luka Košir, ambasadorja „Izbrane kakovosti – Slovenija“. Na praktičnih delavnicah prikazujeta pripravo jedi z lokalnimi, sezonskimi živili in z načeli brez odpadne kuhinje. Organizatorji poudarjajo pomen kakovostnih slovenskih sestavin v javnem prehranskem sistemu.
V zadnjem delu dogodka slovenski kmetijski sektor predstavlja primere dobrih praks. Obiskovalci spoznavajo živila z znakom „Izbrana kakovost – Slovenija“ in ekološke proizvode v okviru Tržnice kakovosti. Predstavljena je tudi kuharska delavnica s ekološkimi živili v izvedbi Luke Pangosa.
Foto: Pexels









