Mineštra – nasitna enolončnica, ki ogreje srce

ByAlenka Mirnik

12. novembra, 2025 , ,
Juha [Foto: Freepik]

Mineštra je tista jed, ki jo poznamo iz otroštva – gosta, dišeča in polna zelenjave, v kateri se prepletajo okusi domačega vrta. Je popolna izbira za hladne dni, ko si zaželimo nekaj toplega in hranljivega.

Njena lepota je v preprostosti – uporabimo lahko sezonsko zelenjavo, ki jo imamo pri roki, in jo skuhamo v okusno, rahlo gostljato enolončnico, ki pogreje telo in dušo.

Sestavine (za 6 oseb):

  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 večja čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 2 korenčka,
  • 1 večji krompir,
  • 1 bučka,
  • 1 steblo zelene,
  • 1 paradižnik ali 2 žlici paradižnikove mezge,
  • 150 g belega fižola (lahko iz pločevinke),
  • 100 g graha,
  • 100 g zelja (po želji),
  • 100 g testenin za juho (npr. majhni polžki ali riževi rezanci),
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove,
  • sol, poper, lovorov list,
  • ščepec origana ali timijana,
  • nariban parmezan in olivno olje za postrežbo.

Priprava:

Čebulo, česen, korenček, zeleno, bučko in krompir narežemo na majhne kose. V velikem loncu segrejemo olivno olje in na njem počasi popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in ostalo zelenjavo ter pražimo nekaj minut, da zadiši.

Dodamo paradižnik ali mezgo, zalijemo z jušno osnovo in dodamo lovorov list. Po želji lahko dodamo tudi malo paradižnikove pulpe za bolj izrazit okus. Kuhamo na zmernem ognju približno 25–30 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.

V juho dodamo fižol in grah, nato pa še testenine. Kuhamo toliko časa, kot je navedeno na embalaži testenin (običajno 8–10 minut), da se lepo zmehčajo in juho rahlo zgostijo.

Po okusu dodamo sol, poper, origano ali timijan. Mineštro postrežemo toplo, pokapljano z nekaj kapljicami olivnega olja in potreseno z naribanim parmezanom.

Namig:
Za bogatejšo različico lahko dodate nekaj koščkov pancete ali klobase, ki bodo juhi dali dimljen, rustikalen okus.

Kalorična vrednost:
Približno 320 kcal na porcijo.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Prispevek je urejen s pomočjo UI.