Retro na krožniku: Mešana solata iz 90-ih s piščancem in balzamično glazuro

ByAlenka Mirnik

23. septembra, 2025 , ,

V devetdesetih letih je bila mešana zelena solata skoraj obvezna jed na vsaki poletni mizi. Na družinskih piknikih, v restavracijah s kosili na hitro ali pri večerjah s prijatelji je bila tista velika skleda s plastmi listnate solate, paradižnika, koruze iz pločevinke in včasih celo kockami sira pravi hit. Danes se vrača – le v nekoliko bolj izpopolnjeni obliki. To ni več „solata ob strani“, temveč osrednja zvezda krožnika, oplemenitena z nežnim piščancem, glaziranim z balzamičnim kisom.

Čeprav se nostalgija po devetdesetih vrača skozi modo, glasbo in celo televizijske nadaljevanke, se trend zdaj kaže tudi na naših krožnikih. Jed, ki jo predstavljamo danes, je prava kulinarična interpretacija tega obdobja: barvita, lahkotna, a vseeno dovolj nasitna, da jo postavite na mizo kot glavno jed.

V tistem času smo odkrivali, da je lahko solata nekaj več kot le list solate z oljem in kisom. Pridružili so se ji različni dodatki: od koruze, sveže paprike, tune pa vse do popečenega piščanca. Solata je postala „moderna“ – nekaj, kar si lahko naročil v lokalu in nisi imel občutka, da si na dieti.

Danes pa smo še bolj pozorni na kakovost sestavin. Uporabljamo sveže, hrustljave liste rukole, radiča ali mlade špinače. Balzamični kis, ki je v devetdesetih šele prihajal na naše mize, zdaj dobiva novo življenje v obliki sladko-slanih glazur, ki piščancu podarijo sijaj in globino okusa.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 300 g piščančjega fileja,
  • 3 žlice balzamičnega kisa,
  • 1 žlica medu,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 150 g mešane zelene solate (rukola, radič, špinača, ledenka),
  • 8 češnjevih paradižnikov,
  • ½ kumare,
  • ½ rdeče paprike,
  • 50 g koruze (lahko iz pločevinke),
  • 30 g sveže naribanega parmezana,
  • sol in sveže mlet poper po okusu.

Postopek priprave:

Piščančji file narežite na trakove, rahlo solite in poprajte.

V manjši ponvi segrejte balzamični kis in med, dodajte žlico oljčnega olja ter kuhajte, dokler se ne zgosti v sijočo glazuro.

Piščanca na hitro popecite na ponvi z malo olja, nato ga premažite z balzamično glazuro, da dobi čudovit temen lesk.

V veliki skledi zmešajte oprano solato, narezane paradižnike, kumaro, papriko in koruzo.

Dodajte še trakove glaziranega piščanca, vse skupaj pokapljajte z malo preostale glazure in potresite s parmezanom.

To jed lahko postrežete kot samostojno lahkotno kosilo ali pa jo pripravite v večji različici za piknik s prijatelji. Če želite, jo lahko dopolnite še s popečenimi kruhovimi kockami ali pa zraven postrežete kos hrustljave bagete. Balzamična glazura piščanca bo lepo zaokrožila okus, solata pa bo ostala sveža in lahkotna.

Kalorična vrednost (na porcijo):

  • Energija: približno 410 kcal
  • Beljakovine: 36 g
  • Maščobe: 18 g
  • Ogljikovi hidrati: 22 g

Ker združuje najboljše iz obeh svetov: nostalgijo 90-ih in sodoben kulinarični pristop. Je barvita, polna tekstur, obenem pa enostavna za pripravo. Piščanec z balzamično glazuro vas bo navdušil s sladko-slanim kontrastom, solata pa bo osvežila vsak grižljaj. To je jed, ki bi jo brez težav postavili na mizo danes – in v devetdesetih – in v obeh obdobjih bi požela enako navdušenje.

Alenka Mirnik

Foto: Portal24 AI