Ričet je ena najbolj prepoznavnih slovenskih enolončnic, jed, ki jo mnogi povezujejo z domačnostjo, počasnim kuhanjem in obiljem okusa. Temelji na ješprenju, zelenjavi in prekajenem mesu, rezultat pa je gosta, aromatična jed, ki dobro prenaša pogrevanje in je pogosto še boljša naslednji dan.
Priprava ni zahtevna, zahteva pa čas, da se vse plasti okusa povežejo v popolno skledo, ki diši po tradiciji.
Sestavine za približno 6 porcij
– 300 g ješprenja (ječmenove kaše),
– 250–300 g prekajenih reber, vratovine ali klobase,
– 2 korenčka, narezana na kolobarje,
– 1 večji krompir, narezan na kocke,
– 1 čebula, sesekljana,
– 2 stroka česna,
– 1 manjši por, narezan na kolobarje,
– 1 manjša koleraba ali korenina peteršilja,
– košček zelene (po želji),
– 1 lovorov list,
– 1 žlička sladke paprike,
– sol in poper po okusu,
– 2 žlici olja ali masti,
– približno 2 litra vode,
– sesekljan peteršilj za posip.
- če želite prihraniti nekaj časa, lahko namesto masti čebulo popražite z 300g na kocke narezane hamburške slanine, ki hkrati nadomesti prekajena rebra.
Postopek priprave
Ješprenj pred kuhanjem speremo pod hladno vodo. Nekateri ga namakajo 2–3 ure, da se hitreje skuha, ni pa nujno. V večjem loncu segrejemo olje ali žlico masti in na njej popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen, premešamo in na kratko prepražimo, da zadiši.
V lonec dodamo korenček, por, kolerabo, zeleno in krompir. Vse skupaj pražimo nekaj minut, nato pa dodamo ješprenj, prekajeno meso in lovorov list. Prelijemo z vodo, da so vse sestavine dobro prekrite.
Posujemo s sladko papriko, rahlo posolimo in popramo. Pri soli je treba biti previden, saj prekajeno meso že samo po sebi prispeva precej okusa.Ričet kuhamo počasi, na nizkem ognju, približno 1 uro do 1 ure in pol, občasno premešamo in po potrebi dolijemo malo vode. Ješprenj med kuhanjem postopoma sprošča škrob, zaradi česar se jed naravno zgosti.
Ko je ješprenj mehak, zelenjava kuhana in meso odstopa od kosti, jed previdno poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Lovor odstranimo, prekajeno meso pa lahko narežemo na manjše koščke in vrnemo v lonec.
Dober tek!
Foto: Portal24 UI






![Lancia in Eberhard & Co. prek izbranih ekskluzivnih prodajalcev predstavljata omejeno izdajo ure [Foto: Lancia, Stellantis mediaz]](https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2025/12/LanciaHF-ThecollectibletimepiececelebratingLanciassportingheritage-scaled.jpg?fit=300%2C246&ssl=1)


