Slivovi cmoki kot iz babičine kuhinje: Recept, ki vas bo popeljal v otroštvo

ByAlenka Mirnik

11. avgusta, 2025 , ,
[Foto: Portal24 AI]

Ko pride avgust, na tržnicah zadiši po svežih slivah. Letos jih je mogoče dobiti že za okoli 3 evre na kilogram, kar je odlična priložnost, da pripravite eno najbolj nostalgičnih sladic naših krajev – slivove cmoke. To ni zgolj sladica, ampak prava kulinarična razglednica iz otroštva, ko je kuhinjo napolnil vonj po krompirjevem testu in sladkih drobtinah na maslu.

Slivovi cmoki so svoje korenine našli v srednji in vzhodni Evropi, kjer so jih sprva pripravljali kot način uporabe sezonskega sadja. Avstrijci, Čehi, Slovaki in tudi Slovenci imamo svoje različice, a bistvo ostaja enako – mehko krompirjevo testo in sočna sliva, ki se med kuhanjem spremeni v dišeč, sladek grižljaj. Pri nas so cmoki pogosto pomenili nedeljsko sladico, ki je na mizo prišla po preprostem kosilu, babice pa so jih pogosto pripravljale v večjih količinah, da so ostali še za naslednji dan.

Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin

Za popolne slivove cmoke si pripravite:

  • krompir (najbolje srednje velik, moknate sorte),
  • sveže, zrele slive,
  • sladkor,
  • ostro moko,
  • pšenični zdrob,
  • ščepec soli,
  • maslo,
  • jajce,
  • drobtine,
  • mlete lešnike ali orehe,
  • cimet.

Korak za korakom do popolnih cmokov

Najprej krompir skuhajte v olupku, da bo ohranil pravo teksturo, nato ga olupite in pretlačite v gladek pire. Pomembno je, da se popolnoma ohladi, saj bo le tako testo lepo čvrsto. Slive operite in jim odstranite koščice, po želji v sredino dodajte pol čajne žličke sladkorja.

Krompir vmešajte z maslom, soljo, moko in zdrobom. Ko se zmes poveže, dodajte jajce in hitro pregnetite. Testo razdelite na enakomerne dele (najpogosteje 9 ali 12, odvisno od želene velikosti cmokov). Na sredino vsakega kosa položite slivo, jo tesno zavijte v testo in oblikujte kroglico.

Kuhajte jih v rahlo vreli vodi približno 12–15 minut, dokler ne priplavajo na površje. Medtem na ponvi stopite maslo, dodajte drobtine in oreščke, pražite nekaj minut, nato dodajte sladkor in cimet.

Ko so cmoki kuhani, jih z žlico z režami prenesite v ponev in povaljajte v aromatičnih drobtinah. Postrezite tople, posute s sladkorjem v prahu.

Triki, da bodo res kot babičini

Krompir skuhajte en dan prej – tako bo suh in testo se ne bo lepilo.

Dodajte malo zdroba – ta vpije odvečno vlago in poskrbi, da testo ostane čvrsto.

Slive izberite po velikosti testa – prevelike bodo pretrgale testo med kuhanjem.

Sladkor v slivi – ni obvezen, a daje tisti otroški spomin na “tekočo” sladkobo v sredini.

Povaljajte v drobtinah tik pred postrežbo – tako ostanejo rahlo hrustljave.

Slivove cmoke lahko popestrite s kepico vaniljevega sladoleda, s svežo smetano ali pa jih prelijete z malo medu. Čeprav jih lahko zamrznete in skuhate kasneje, bo sveže pripravljena različica vedno najboljša – takšna, kot jo je delala babica.

Alenka Mirnik

Foto: Portal24 (AI)