Biskvit s sadjem: Preprosta sladica, ki vedno očara

ByAlenka Mirnik

11. oktobra, 2025 , ,
[Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen]

Če obstaja sladica, ki jo lahko pripravimo hitro, z malo sestavin in ki je hkrati videti čudovito na mizi, potem je to zagotovo biskvit s sadjem. Mehko testo, ki se zlije z osvežilnim okusom sezonskega sadja, je prava klasika domače peke. Ni pomembno, ali ste ljubitelj jagod, breskev, marelic ali jabolk – biskvit sprejme vsako sadno kombinacijo in vedno znova preseneti.

Biskvit je zaradi svoje rahle in puhasto zračne teksture odlična osnova za različne nadgradnje. Dodatek sočnega sadja poskrbi za svežino in ravnovesje, saj se sladek okus testa lepo preplete z rahlo kislostjo plodov. Poleg tega je takšna sladica primerna tako za nedeljska kosila kot tudi za hitro pogostitev ob kavici.

Za pripravo boste potrebovali le nekaj osnovnih sestavin, ki jih imate verjetno že doma.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 4 jajca,
  • 150 g sladkorja,
  • 200 g gladke moke,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • ½ pecilnega praška,
  • 100 ml olja,
  • 100 ml mleka,
  • sadje po izbiri (npr. jagode, breskve, jabolka, marelice),
  • sladkor v prahu za posip.

Postopek priprave:

Jajca in sladkor stepajte, dokler masa ne postane svetla in puhasta.

Dodajte vaniljev sladkor, olje in mleko ter nežno premešajte.

Postopoma primešajte moko, ki ste jo prej zmešali s pecilnim praškom.

Maso vlijte v pekač, obložen s peki papirjem.

Na vrh enakomerno razporedite narezano sadje. Sadje lahko predhodno malce povaljate v moki, da se med peko ne potopi na dno.

Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 35–40 minut, oziroma dokler zobotrebec, zapičen v sredino, ne ostane suh.

Ohlajen biskvit posujte s sladkorjem v prahu in postrezite.

Kako kombinirati sadje?

Najlepše pri tem receptu je, da se lahko igrate z okusi. Poleti so čudovite jagode in breskve, jeseni pa se priležejo jabolka s ščepcem cimeta. Pozimi lahko posežete po vloženem sadju ali pa dodate zamrznjene jagode. Biskvit je tako vedno znova drugačen, a vselej enako okusen.

Kalorična vrednost

Ena porcija (približno 100 g) tega sadnega biskvita vsebuje povprečno:

  • kalorije: 220 kcal
  • beljakovine: 5 g
  • maščobe: 8 g
  • ogljikovi hidrati: 32 g

Seveda se vrednosti nekoliko spreminjajo glede na izbrano sadje in količino sladkorja. Če želite nekoliko lažjo različico, lahko sladkor zmanjšate ali del moke zamenjate s polnozrnato.

Sadni biskvit je eden tistih receptov, ki ga preprosto morate imeti pri roki. Ko se na mizi znajde sočna in barvita sladica, bo dišalo po domačnosti, ob vsakem grižljaju pa bo preprosto prijetno. To je tisti kos biskvita, ki nas vedno spomni, da včasih za srečo res ne potrebujemo veliko – le nekaj sestavin, kanček časa in malo svežega sadja.

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay

Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.