Božični stollen: Klasičen kolač, poln dišav in topline

ByAlenka Mirnik

15. decembra, 2025 , ,
Stollen kolač [Foto: Pixabay]

Božični stollen, imenovan tudi Christstollen, je ena najlepših prazničnih tradicij, ki izvira iz Nemčije. Ta bogata, aromatična štruca iz kvašenega testa, polnega suhega in kandiranega sadja, oreščkov ter dišav, pričara pravo praznično vzdušje.

Posut s sladkorjem v prahu, ki spominja na snežno odejo, je videti prav tako lepo, kot je okusno dišeč. Stollen je popoln ob skodelici kave ali čaja in ima to čudovito lastnost, da z vsakim dnem postaja boljši – zato ga je vredno speči že nekaj dni pred prazniki.

Sestavine (za 1 velik stollen):

  • 500 g moke,
  • 1 kocka (42 g) svežega kvasa,
  • 200 ml mleka (mlačnega),
  • 100 g sladkorja,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 1 žlička cimeta,
  • naribana lupinica 1 limone,
  • 1/2 žličke soli,
  • 200 g masla (sobne temperature),
  • 2 jajci,
  • 100 g rozin,
  • 80 g kandirane pomarančne lupinice,
  • 80 g kandirane citronove lupinice,
  • 100 g nasekljanih orehov ali mandljev,
  • 50 ml ruma (za namakanje rozin).

Za premaz in posip:

  • 50 g masla (stopljenega),
  • sladkor v prahu po okusu.

Priprava:

Rozine prelijemo z rumom in jih pustimo stati vsaj 1 uro (lahko tudi čez noč), da se napojijo.

V skodelici zmešamo kvas, žličko sladkorja in malo mlačnega mleka. Pustimo 10 minut, da se kvas aktivira in začne peniti.

V večji skledi zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in limonino lupinico. Dodamo kvasec, jajci, preostalo mleko in zmehčano maslo. Gnetemo 10 minut, dokler ne dobimo gladkega in elastičnega testa. Nato vmešamo rozine z rumom, kandirano sadje in oreščke. Testo oblikujemo v hlebec, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro, da se prostornina podvoji.

Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajano testo pregnetemo, nato oblikujemo podolgovato štruco (lahko jo na sredini rahlo prepognemo, da dobi značilno obliko). Položimo jo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še 20 minut. Pečemo približno 40–45 minut, dokler se lepo ne obarva zlato rjavo.

Še vroč stollen premažemo s stopljenim maslom in obilno posujemo s sladkorjem v prahu. Ohlajenega zavijemo v folijo in pustimo počivati vsaj 1 dan, da se okusi prepojijo.

Namig:
Za še bogatejši okus lahko v sredino stollena vstavite valjček iz marcipana. Pecivo bo tako še bolj sočno in aromatično.

Kalorična vrednost:
Približno 340 kcal na rezino (če štruco razdelimo na 15 kosov).

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay/Zozz_

Prispevek je urejen s pomočjo UI.