Med številnimi italijanskimi sladkimi dobrotami se piškoti cantucci ponašajo s posebno tradicijo. Izvirajo iz Toskane, kjer jih domačini še danes radi ponudijo ob kozarcu sladkega desertnega vina vin santo. To niso mehki piškoti, temveč trši, hrustljavi podolgovati rezanci, ki se čudovito zmehčajo šele, ko jih pomočimo v vino ali kavo. Njihov okus se vrti okoli mandljev, sladkorja in jajc, a skrivnost pravega užitka je v teksturi: najprej hrustljaj, nato pa nežna mehkoba, ki se raztopi v ustih.
Cantucci niso naključna sladica – so simbol italijanskega druženja. V Toskani jih pogosto postavijo na mizo ob koncu večerje, ko pogovori še trajajo, vino pa nežno kroži med kozarci.
Prav zaradi svoje preprostosti in dolge obstojnosti so postali idealni spremljevalci za domačo shrambo. Brez masla in olja, le s preprostimi sestavinami, lahko zdržijo tedne v zaprti posodi.
Recept za prave cantucci
Za približno 40 piškotov boste potrebovali:
- 250 g gladke moke,
- 150 g sladkorja,
- 2 jajci + 1 rumenjak za premaz,
- 1 žličko pecilnega praška,
- naribano lupinico 1 bio limone,
- 150 g neolupljenih mandljev,
- ščepec soli.
Postopek priprave:
V večji skledi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sol in naribano limonino lupinico.
Dodajte jajci in gnetite, da dobite kompaktno testo. Na koncu primešajte cele mandlje.
Testo razdelite na dva dela in oblikujte podolgovata hlebčka v obliki štruce (približno 4–5 cm široka). Položite ju na pekač, obložen s papirjem za peko.
Premažite s stepenim rumenjakom in pecite pri 180 °C približno 20–25 minut, da testo dobi zlato barvo.
Štruci vzemite iz pečice in počakajte 5 minut. Nato ju narežite poševno na rezine, široke približno 1,5 cm.
Rezine položite nazaj na pekač in jih pecite še dodatnih 10 minut, da postanejo hrustljavi.
Najbolj avtentičen način je, da cantucci pomočite v vin santo. Če vina nimate pri roki, bodo enako čudoviti ob espressu, kapučinu ali celo vroči čokoladi. V darilnih škatlicah ali kozarcih pa so lahko tudi čudovito domače darilo, ki prinaša delček Toskane naravnost k prejemniku.
[Foto: Pixabay/BeatriceBB]
Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.