Hrepenenje po čokoladi: Pomanjkanje magnezija ali čustveni signal?

https://www.freepik.com/free-photo/valentines-day-celebration-with-chocolate_20934101.htm#fromView=image_search_similar&page=1&position=4&uuid=7a18ec8a-869b-4185-8972-49e3ee63011c&query=eat+chocolate[Foto: Freepik]

Ste se kdaj ujeli, da kljub popolnoma urejeni prehrani – rednim obrokom, dovolj zelenjave in celo odpovedovanju sladkorju – preprosto ne morete mimo čokolade? Ni vaša volja tista, ki vas izdaja, temveč telo, ki vam s tem morda nekaj sporoča. Želja po čokoladi ni le trenutna slabost, ampak pogosto signal, da v telesu nekaj manjka ali da išče uteho na bolj subtilni ravni.

Eden najpogostejših razlogov, zakaj vas nenadoma premaga želja po čokoladi, je pomanjkanje magnezija. Kakav, glavna sestavina prave čokolade, je naravni vir tega minerala, ki pomaga pri uravnavanju mišične napetosti, spanju, stresu in celo krčih. Če torej posegate po čokoladi predvsem v predmenstrualnem obdobju, je to povsem razumljivo – telo si želi magnezija, da bi ublažilo napetost in razdražljivost.

Čeprav mlečna čokolada vsebuje veliko sladkorja in maščob, ima temna čokolada z visokim deležem kakava precej več koristnih snovi. Zato je pametno, da ob naslednjem hrepenenju izberete košček kakovostne temne čokolade (z vsaj 70 % kakava) in ne celo tablico mlečne različice.

Ni pa vse le v mineralih. Čokolada sprošča endorfine, t. i. hormone sreče, ki dajejo občutek ugodja in sprostitve. Ko smo pod stresom, žalostni ali izčrpani, si telo želi ta občutek ponoviti – zato nas podzavestno vleče k sladkemu. Po drugi strani pa lahko hormonska nihanja, predvsem pri ženskah, močno vplivajo na apetit in željo po sladkorju.

Če se to dogaja redno ob istih dneh v mesecu, ne gre za naključje, ampak za telesni odziv na spremembe estrogena in progesterona, ki vplivata tudi na raven serotonina – kemikalije v možganih, povezane z občutkom sreče.

Povezava z energijo in spanjem

Hrepenenje po čokoladi se pogosto pojavi tudi, ko ste utrujeni ali neprespani. Sladkor v čokoladi daje hiter občutek energije, čeprav gre le za kratkotrajni dvig krvnega sladkorja. Ko ta hitro pade, sledi nov val utrujenosti – in nova želja po še eni tablici. To je začaran krog, ki ga prepoznate po tistem občutku, da vam nič drugega ne pomaga.

Poskusite najprej z naravnimi viri energije, kot so banane, oreščki ali ovseni kosmiči, ki telo nahranijo in stabilizirajo raven sladkorja. Če pa res potrebujete nekaj sladkega, naj bo to košček temne čokolade po obroku, ne pa na prazen želodec.

Namesto da se borite proti sebi, poskusite razumeti, kaj vam telo sporoča. Morda potrebujete več magnezija (v obliki živil, kot so mandlji, špinača ali avokado), morda ste pod stresom ali enostavno niste dovolj spali. Želja po čokoladi ni sovražnik – je telesni opomnik, da nekaj manjka.

In nenazadnje – malo čokolade nikomur ne škodi. Če jo jeste zmerno, zavestno in brez občutka krivde, lahko postane del uravnotežene prehrane, ne pa skušnjava, ki se ji morate izogibati.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.