Kuhanje brez vročine: Hitri poletni recepti

https://www.freepik.com/free-photo/traditional-spanish-gazpacho-soup-bowl-blue-background_49395258.htm#fromView=search&page=1&position=2&uuid=cdcfca63-b9b2-4327-ae52-69ddf6ead9c4&query=gazpachoGazpacho [Foto: Freepik]

Ko poletna vročina doseže vrhunec, je zadnja stvar, ki si jo želimo, prižgati pečico in dodatno segrevati kuhinjo. Na srečo obstaja obilica okusnih jedi, ki ne potrebujejo pečenja, a vseeno navdušijo z bogatim okusom in osvežilno lahkotnostjo.

Zbrali smo štiri preproste recepte, ki bodo razveselili vaše brbončice, hkrati pa ohranili kuhinjo prijetno hladno. So hitri, sveži in kot nalašč za poletna kosila ali večerje na terasi.

Solata s kvinojo in avokadom

Ta pisana solata je prava poletna poslastica, ki združuje hranljivo kvinojo, kremasti avokado in svežo zelenjavo. Je lahka, a dovolj nasitna – idealna za vroče dni.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 150 g kuhane kvinoje (pripravljene vnaprej in ohlajene),
  • 1 avokado, narezan na kocke,
  • 10 češnjevih paradižnikov, prepolovljenih,
  • 1 kumara, narezana na tanke rezine,
  • 50 g nadrobljenega feta sira,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • sok polovice limone,
  • sveža bazilika, sol, poper.

Priprava: Ohlajeno kvinojo stresite v večjo skledo. Dodajte avokado, paradižnike, kumare in feto. V manjši posodici zmešajte olivno olje, limonin sok, sol in poper. Preliv prelijte čez solato, nežno premešajte in potresite z natrganimi listi bazilike. Postrezite takoj ali ohlajeno.

Hladna paradižnikova juha (gazpacho)

Gazpacho je klasika poletne kuhinje, ki izvira iz Španije. Ta osvežilna hladna juha je hitro pripravljena, polna svežine in kot nalašč za najbolj vroče dni.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g zrelih paradižnikov, narezanih,
  • 1 rdeča paprika, očiščena in narezana,
  • 1 kumara, olupljena in narezana,
  • 1 manjša čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 2 žlici vinskega kisa,
  • sol, poper, ščepec kajenskega popra,
  • sveži peteršilj za okras.

Priprava: Vse sestavine (razen peteršilja) dajte v mešalnik in zmiksajte v gladko juho. Po potrebi dodajte nekaj vode, da jo razredčite. Po okusu dodatno začinite. Juho po želji precedite skozi fino sito in jo dobro ohladite v hladilniku (vsaj 1 uro). Postrezite v ohlajenih skodelicah in okrasite s sesekljanim peteršiljem.

Kumare, polnjene s tunino

Za hiter, zdrav in osvežilen obrok so kumare, polnjene s tunino, odlična izbira. So nizkokalorične, bogate z beljakovinami in prijetno hrustljave.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 večji kumari, prerezani na pol in izdolbeni,
  • 1 pločevinka tune v olivnem olju, odcejena,
  • 100 g grškega jogurta,
  • 1 žlica drobno nasekljane rdeče čebule,
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja,
  • sok polovice limete,
  • sol, poper.

Priprava: V skledi zmešajte tuno, grški jogurt, čebulo, peteršilj, limetin sok, sol in poper. Mešanico nadevajte v izdolbene kumare. Okrasite s svežim peteršiljem. Postrezite kot osvežilno predjed ali lahko poletno večerjo.

Sadna smoothie skleda

Za sladico ali lahek obrok si privoščite sadno smoothie skledo, ki je prava poletna eksplozija barv, vitaminov in svežine.

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 zamrznjena banana,
  • 100 g zamrznjenih jagod,
  • 50 ml mandljevega mleka,
  • 1 žlica arašidovega masla.
  • Za posip: granola, kokosovi kosmiči, sveže sadje po izbiri.

Priprava: V mešalniku zmiksajte banano, jagode in mandljevo mleko do gladke teksture. Po potrebi dodajte še malo tekočine. Prelijte v skledo, premešajte z žlico arašidovega masla in okrasite z granolo, kokosom ter rezinami svežega sadja (npr. kivi, borovnice, marelice). Postrezite takoj.

Ti recepti so dokaz, da lahko poletni obroki ostanejo okusni, hranljivi in zabavni – brez da bi prižgali pečico. Z nekaj svežimi sestavinami in kančkom ustvarjalnosti bo vaša poletna miza polna barv, vi pa boste ostali sveži in sproščeni.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik