Ocvrti piščanec: Popoln recept za hrustljavo skorjico

ByAlenka Mirnik

8. novembra, 2025 , ,
Solata z ocvrtim piščancem [Foto: Pixabay/RitaE.]

Ni veliko jedi, ki bi bile tako preproste in hkrati tako priljubljene kot ocvrti piščanec. Zlato rjava skorjica, ki hrusta pod zobmi, in mehko, sočno meso v notranjosti ustvarita popolno ravnotežje okusov in tekstur.

Da piščanec ne postane presuh, je ključ v pravilni pripravi – marinada, ustrezna temperatura olja in pravočasno cvrtje. Ta recept vam bo pomagal pripraviti popoln, sočen ocvrt piščanec, ki bo vedno uspel.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800 g piščančjih kosov (stegna, krače ali prsa),
  • 200 ml pinjenca ali navadnega jogurta,
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana),
  • 1 žlička mlete paprike,
  • sol in poper po okusu,
  • 2 jajci,
  • 100 g moke,
  • 100 g drobtin,
  • olje za cvrtje.

Priprava:

Piščančje kose očistimo in jih položimo v skledo. Prelijemo jih s pinjencem, dodamo česen, papriko, sol in poper ter dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo marinirati vsaj 2 uri (še bolje čez noč v hladilniku). Marinada zmehča meso in poskrbi, da ostane sočno.

V treh posodah pripravimo moko, stepeni jajci in drobtine. Meso vzamemo iz marinade, odcedimo in ga najprej povaljamo v moki, nato pomočimo v jajce in nazadnje v drobtine.

V globlji ponvi segrejemo olje na približno 170 °C. Kose piščanca cvremo po nekaj naenkrat, da se olje ne ohladi preveč. Cvremo 8–10 minut (odvisno od velikosti kosov), dokler ni skorjica zlato rjava in hrustljava.

Ocvrt piščanec naj nekaj minut počiva na papirnati brisači, da se odcedi odvečno olje in da se sokovi v mesu enakomerno razporedijo.

Namig:
Za še večjo sočnost lahko meso pred cvrtjem na kratko popečete v ponvi, nato pa ga za 10 minut dokončate v pečici pri 180 °C. Tako bo skorjica hrustljava, notranjost pa popolno mehka.

Kalorična vrednost:
Približno 480 kcal na porcijo (odvisno od vrste mesa in količine olja).

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay

Prispevek je urejen s pomočjo UI.