Polenta z zelenjavo: Barvit krožnik z jajčevcem in paradižnikom

ByAlenka Mirnik

27. novembra, 2025 , ,
Polenta z zelenjavo - [Foto: Freepik]

Polenta z zelenjavo je čudovit primer, kako lahko iz preprostih sestavin ustvarimo jed, polno okusa in barv. Mehka, kremasta polenta se odlično ujema s popečeno zelenjavo, kot sta jajčevec in paprika, ter s sladkobo paradižnika, ki doda svežino in toplino.

To je jed, ki jo lahko postrežemo kot glavno jed ali okusno prilogo, pripravljena pa je hitro in brez zapletenih korakov.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 200 g koruznega zdroba (polente),
  • 800 ml vode,
  • 1 žlička soli,
  • 1 žlica masla ali olivnega olja,
  • 1 jajčevec,
  • 1 rdeča paprika,
  • 2 večja paradižnika (ali 200 g češnjevih paradižnikov),
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • Sol in sveže mlet poper po okusu
  • ščepec origana ali bazilike,
  • svež peteršilj ali listi bazilike za okras.

Priprava:

V večjem loncu zavremo vodo s soljo. Med stalnim mešanjem postopoma vsujemo koruzni zdrob. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 10–15 minut, da se polenta zgosti in postane kremasta. Na koncu vmešamo maslo ali olivno olje in pustimo počivati nekaj minut.

Jajčevec narežemo na tanke rezine, papriko na trakove, paradižnik pa na koščke. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljan česen in na hitro popražimo, da zadiši. Nato dodamo jajčevec in papriko ter pražimo 5–7 minut, da se zmehčata in rahlo porjavita. Na koncu dodamo še paradižnik, začinimo s soljo, poprom in origanom ter kuhamo še nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti.

Na krožnik najprej razporedimo toplo polento, po vrhu pa dodamo dušeno zelenjavo. Po želji potresemo s svežimi listi bazilike ali peteršilja in pokapljamo z nekaj kapljicami olivnega olja.

Namig:
Za bolj poln okus lahko v zelenjavno omako dodate malo naribanega sira ali žlico paradižnikove mezge.

Kalorična vrednost:
Približno 380 kcal na porcijo.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Prispevek je urejen s pomočjo UI.