Sara Logar, dipl. dietetičarka, naturopatinja in terapevtka Planeta zdravja, se v tokratni kolumni posveti vprašanju, ki ga občutimo prav vsi – kako se naše telo jeseni spreminja in zakaj se prav v tem času prebava obnaša drugače. Ko se svetloba umika, dnevi krajšajo in narava upočasni svoj ritem, se umiri tudi naše telo. Jesen ni le sprememba letnega časa, temveč sprememba biološkega ritma, ki vpliva na mikrobiom, prebavne hormone, apetit in celo delovanje živčnega sistema.
Poletni meseci so lahkotni, svetli in topli, tako za um kot za telo. Ko se približa jesen, pa se začne tudi v nas dogajati sprememba. Dnevi se skrajšajo, svetlobe je manj, temperatura pade, narava pa se postopoma umirja. Jesen je čas, ko se tudi naše telo obrača navznoter, več počiva in se pripravlja na hladno polovico leta. To pomeni, da se nekoliko spremeni tudi način, kako prebavljamo, kakšno hrano potrebujemo in koliko energije imamo čez dan.
Prebava je izjemno občutljiv sistem, ki je v stalni komunikaciji z okoljem, zato se z letnim časom spreminja tudi naš mikrobiom, hormoni, lakota in presnova. Če jesen podpremo s pravilno prehrano in nežnimi navadami, lahko okrepimo imunski sistem, zmanjšamo utrujenost in telesu omogočimo bolj harmonično prilagajanje.
Jeseni se prebava naravno umirja, kar je povsem normalen biološki proces. V mnogih tradicionalnih medicinah je jesen čas elementa zraka, kar pomeni, da so prebavila bolj občutljiva na mraz in suhost. Zaradi hladnejšega okolja se lahko poveča napihnjenost, občutljivost črevesja in neredno odvajanje.
Veliko ljudi opazi, da jim hladna, surova hrana, ki je poleti osvežujoča in lahkotna, jeseni preprosto ne ustreza več. Telo intuitivno išče toploto in stabilnost, zato potrebuje tople obroke, več tekočine in mehkejšo, hranljivo hrano. Tako hrano prebavni sistem prebavi z manj napora, kar zmanjša obremenitev črevesja in pomiri prebavni trakt.
Balzam za prebavo
Topla in kuhana hrana je jeseni kot balzam za prebavo. Kuhane žitarice, juhe, enolončnice, dušena zelenjava, topli napitki in blage začimbe telesu nudijo toploto in stabilnost ter pomagajo ohranjati dober prebavni ogenj. Hladna solata, ki je poleti odlična izbira, jeseni pogosto povzroča napihnjenost in mrzlo energijo v trebuhu, zato je smiselno preiti na tople obroke, ki ogrejejo telo od znotraj.
Tudi topla voda med obroki nežno spodbuja prebavo in krepi gibanje črevesja, kar je še posebej pomembno v času, ko je več zaprtja.
Jeseni naš mikrobiom potrebuje dodatno pozornost, saj predstavlja prvo obrambno linijo pred virusi, prehladi in padcem odpornosti. Sezonska živila, kot so jabolka, hruške, slive, korenasta zelenjava in stročnice, prinašajo vlaknine, ki hranijo dobre bakterije in povečujejo raznolikost mikrobioma.
Fermentirana živila, kot so kefir, jogurt, kimči in kislo zelje, dodatno podpirajo ravnovesje črevesja in krepijo imunski sistem. Jesen je idealen čas, da v prehrano vključimo več kuhanih vlaknin, kot sta ovsena kaša ali dušeno jabolko, saj mehčata prebavila in podpirata redno odvajanje.
Vpliv jeseni na živčni sistem
Jesen vpliva tudi na naš živčni sistem. Zaradi krajših dni in manj svetlobe postane telo bolj občutljivo, pojavlja se več utrujenosti, zmanjšana motivacija in več notranjega nemira. Stres pa je eden najmočnejših zaviralcev prebave, saj aktivira simpatični živčni sistem, ki prebavo dobesedno ustavi ali upočasni.
Zato je jeseni ključno, da nežno spodbujamo parasimpatični živčni sistem, ki skrbi za prebavo, regeneracijo in mir. To lahko naredimo z večernim umirjanjem, toplimi obroki, počasnimi sprehodi, jutranjo svetlobo, toplo prho in rednim ritmom spanja. Ko se umiri živčni sistem, se umiri tudi prebava.
Jesen je v resnici povabilo, da se tudi mi umirimo. Ni naključje, da se pojavijo prebavne težave, če vztrajamo v poletnem tempu, prehrani in stresnem ritmu. Ko hrano in življenjski slog prilagodimo letnemu času, bolje uravnavamo svojo energijo, stabilnost razpoloženja, imunski sistem in rednost prebave. Jesen nas uči, da je upočasnitev ključni del zdravja, ko se umiri svet okoli nas, se lahko umiri tudi svet znotraj nas.
Sara Logar, dipl. dietetičarka in naturopatinja, terapevtka Planeta zdravja
[Foto: osebni arhiv]
![Sara Logar, dipl. dietetik [Foto: osebni arhiv] Planet zdravja Portal24 Sara Logar Igor Ogorevc Irma Ogorevc](https://portal24.si/wp-content/uploads/2024/12/IMG_02041-scaled.jpg)








