Site icon Portal24

Superhrana, ki čisti arterije in zmanjšuje tveganje za srčni napad

https://www.freepik.com/free-photo/closeup-heart-stethoscope-cardiovascular-checkup-concept_3540758.htm#fromView=search&page=1&position=22&uuid=840fc932-b2d3-4e3c-97b5-aec1bba560d8

[Foto: Freepik]

Zdravje srca in ožilja se vse bolj povezuje z vsakodnevnimi prehranskimi navadami. Medtem ko številni ljudje poznajo vlogo aspirina pri preprečevanju srčnih dogodkov, nove raziskave opozarjajo, da imajo določene naravne učinkovine, zlasti omega-3 maščobne kisline, prav tako izjemen vpliv na stanje krvnih žil.

Zamašene ali poškodovane arterije namreč predstavljajo resno tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, predvsem zaradi procesa ateroskleroze, pri katerem se v žilnih stenah kopičijo plaki iz holesterola, maščob in kalcija.

Ena izmed najpomembnejših spojin z zaščitnim delovanjem na srce je EPA (eikozapentaenojska kislina), posebna oblika omega-3 maščobne kisline, ki je bila temeljito raziskana v kliničnih študijah.

Po podatkih objavljenih v reviji New England Journal of Medicine je bila pri bolnikih z zvišanimi trigliceridi, ki so že jemali statine, ob dodajanju EPA opažena kar 25-odstotna zmanjšana verjetnost srčno-žilnih dogodkov, vključno z infarkti in možganskimi kapmi. Poleg tega so imeli ti bolniki tudi manjši volumen plakov v arterijah in znatno zmanjšanje vnetnih procesov v žilnem sistemu.

EPA deluje celostno: znižuje trigliceride, stabilizira arterijske obloge, zmanjšuje vnetja, ter hkrati zmanjšuje lepljivost trombocitov, kar zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov – podobno kot aspirin, vendar z manj stranskimi učinki. Za razliko od aspirina, ki zgolj zmanjšuje možnost tromboze, EPA dodatno vpliva tudi na stabilnost plakov, kar je ključnega pomena pri preprečevanju nenadnih zapor krvnih žil.

Najbogatejši naravni viri EPA so mastne ribe, kot so losos, skuša, sled, sardine in inčuni. Visoko koncentracijo EPA vsebuje tudi oljni izvleček iz jeter trske, ki je obenem vir vitaminov A in D – oba podpirata zdravje žil. Vitamin D, kot navaja raziskava v reviji Atherosclerosis, celo zmanjšuje arterijsko kalcifikacijo in povečuje tvorbo dušikovega oksida, kar izboljša elastičnost arterij.

Medtem ko so prehranska dopolnila z ribjim oljem široko dostopna, ostajajo rezultati raziskav o njihovi dolgoročni učinkovitosti mešani. Nekatere metaanalize so pokazale omejen učinek pri sicer zdravih ljudeh, druge pa opozarjajo celo na povečano tveganje za atrijsko fibrilacijo pri starejših odraslih. Zato strokovnjaki poudarjajo, da je najvarnejši in najučinkovitejši način za uživanje EPA še vedno redno uživanje mastnih rib – 1 do 3-krat tedensko.

Za večino ljudi ostaja najboljša preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi kombinacija zdrave prehrane, redne telesne aktivnosti, nadzora nad krvnim tlakom in holesterolom, prenehanje kajenja ter učinkovito obvladovanje stresa. Pred uvedbo prehranskih dopolnil ali spremembami zdravljenja pa je priporočljivo posvetovanje z zdravnikom, še posebej, če že jemljete zdravila, kot je aspirin.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Exit mobile version