Testenine z lososom, kozicami, špinačo in paradižnikom

ByAlenka Mirnik

21. novembra, 2025 , ,
https://www.freepik.com/free-photo/tasty-appetizing-pasta-with-shrimps-vegetables-spinach-served-plate_9375718.htm#fromView=search&page=2&position=32&uuid=4df1ce16-9dd7-4711-866a-3202af1d0075&new_detail=true&query=dish[Foto: Freepik]

Ko se združijo okusi morja, sveže zelenjave in kremne omake, nastane jed, ki je prava poslastica. Testenine z lososom, kozicami, špinačo in češnjevimi paradižniki so popolne za posebno kosilo ali lahkotno večerjo, ki bo navdušila vse ljubitelje sredozemskih jedi.

Priprava je hitra, okus pa poln in razkošen – idealen za trenutke, ko si želite nekaj drugačnega, a vseeno preprostega.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 350 g širokih testenin (npr. pappardelle ali tagliatelle),
  • 150 g lososa (brez kože),
  • 150 g olupljenih kozic,
  • 200 g sveže špinače,
  • 150 g češnjevih paradižnikov,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje,
  • 50 ml belega vina (neobvezno),
  • 50 g naribanega parmezana,
  • sol in sveže mlet poper,
  • sok polovice limone,
  • svež peteršilj za posip.

Priprava:

Testenine skuhamo v večji količini osoljene vode po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, jih odcedimo, prihranimo pa skodelico vode od kuhanja.

V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo na kocke narezan losos. Na hitro ga popečemo, da dobi rahlo skorjico, nato dodamo kozice. Solimo, popramo in pražimo 3–4 minute, da kozice postanejo rožnate.

Dodamo sesekljan česen, razpolovljene češnjeve paradižnike in špinačo. Ko špinača uveni, prilijemo belo vino (če ga uporabimo) in pustimo, da izpari alkohol. Nato dodamo smetano za kuhanje, polovico parmezana in limonin sok. Vse skupaj rahlo premešamo in po potrebi dodamo nekaj vode od testenin, da omaka postane kremasta.

Testenine dodamo v ponev, dobro premešamo, da se enakomerno oblečejo v omako, ter posujemo s preostalim parmezanom in sesekljanim peteršiljem.

Namig:
Za nekoliko bolj mediteranski okus lahko dodate nekaj kaparjev ali oliv, jed pa se odlično poda tudi s kozarcem suhega belega vina.

Kalorična vrednost:
Približno 520 kcal na porcijo.

Alenka Mirnik

Foto: Freepik

Prispevek je urejen s pomočjo UI.