Za vsemi, ki se na goriškem delu Krasa spopadajo s požarom, je še ena zelo težka noč. Evakuacija za prebivalce krajev Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče je preklicana.

Nočni vodja intervencije Stanko Močnik je zjutraj povedal, da je gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokev, Opatje selo in Nova vas. Čeprav so si z vsemi močmi več dni prizadevali to preprečiti, je ogenj zajel tudi Trstelj.

Gasilci so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom. Pojavljala so se nova žarišča. Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima.

Izmučenim gasilcem na pomoč hiti 800 kolegov iz več regij po državi, na gašenje že takoj zjutraj so že pripravljeni helikopterji. Pomagali bosta tudi letali, dogovarjajo se, da bi čim prej na pomoč priskočil kanade, je povedal Močnik.

Nad požar na Krasu že s helikopterji in letali, prihajajo tudi romunska letala

Davi so obsežen požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, začeli gasiti s šestimi helikopterji, letalom pilatus, pa tudi hrvaškim kanaderjem. Iz regijskega štaba Civilne zaščite sporočajo, da so usmerjeni so predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa.

Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine. Dejavni so bili že v prejšnjih dneh. Prek evropskega mehanizma je odobrena pomoč treh večjih letal romunske vojske. Pričakujejo jih popoldne.

Razmere na požarišču so zahtevne, gori na Trstelju. Nekoliko mirneje je v Opatjem selu in okolici.

Obrambni minister Marjan Šarec se bo danes v operativnem štabu v Kostanjevici na Krasu srečal srbskim notranjim ministrom Aleksandrom Vulinom. Vulin bo obiskal posadki helikopterjev, ki ju je Srbija poslala na pomoč.

Ne spreglejte:

#požar Kras: GASILEC5 na 1919… več tukaj.

Vir: STA Foto: Zajem zaslona