Kako prilagoditi vnos beljakovin glede na starost?
V svetu zdravja in prehrane je vprašanje, koliko beljakovin potrebujemo, vedno aktualno. Odgovor pa ni enoznačen, saj je odvisen od posameznika in njegove starosti. Frank Lipman, zdravnik funkcionalne medicine in avtor knjige The New Rules of Aging Well, poudarja, da se potrebe telesa po beljakovinah s starostjo spreminjajo. Po njegovem mnenju telo v mlajših letih deluje v »načinu proizvodnje«, kasneje pa preide v »način ohranjanja«. Kako torej prilagoditi vnos beljakovin glede na starostne mejnike?
V zgodnjih odraslih letih, ko smo v 20-ih in 30-ih, je poudarek na krepitvi telesa. »V tem obdobju si želimo biti močni,« pravi Lipman, navaja Mind Body Green. Živalske beljakovine, ki podpirajo rast in razvoj, so v tem času še posebej koristne. To ne pomeni, da je treba pretiravati – uravnotežen vnos beljakovin iz različnih virov je ključen. V tem obdobju lahko brez skrbi uživamo raznoliko prehrano, ki vključuje tako živalske kot rastlinske vire beljakovin, saj telo še aktivno gradi mišično maso in podpira razmnoževanje.
Premik pri 40-ih in 50-ih: manj živalskih beljakovin
Ko dosežemo 40. in 50. leta, se potrebe telesa spremenijo. »Pri 45-ih ni več potrebe po rasti,« pojasnjuje Lipman. Prekomeren vnos živalskih beljakovin lahko v tem obdobju obremeni telo, saj vsebujejo aminokisline, kot je timin, ki spodbujajo gen mTOR. Ta gen zavira avtofagijo, proces, ki je ključen za dolgoživost. Da bi podprli zdravo staranje, Lipman svetuje zmanjšanje vnosa živalskih beljakovin in večji poudarek na rastlinskih virih, kot so fižol, oreščki in semena. Prehod na rastlinske beljakovine ne pomeni popolne opustitve mesa ali drugih živalskih virov, temveč le bolj premišljeno izbiro na krožniku.
V 60-ih in več: ohranjanje mišične mase
V šestem desetletju in pozneje postane ohranjanje mišične mase prednostna naloga. »Ne želimo izgubiti mišic, zato je treba povečati vnos beljakovin,« pravi Lipman. Vendar to ne pomeni vrnitve k živalskim beljakovinam. V ospredju ostajajo rastlinski viri, kot so tempeh, oreščki in fižol. Lipman priporoča, da vsak obrok vsebuje zadostno količino beljakovin, da se zagotovi mišična moč. Posebej izpostavlja kolagen, ki je edina živalska beljakovina brez negativnega vpliva na gene, povezane z dolgoživostjo. V tem obdobju zdravje lahko podpira tudi uživanje kostne juhe ali dodatkov kolagena.
Lipman poudarja, da so oreščki, semena, tempeh in fižol odlični viri beljakovin, ki prinašajo tudi dodatne koristi, kot so fitokemikalije. Čeprav so potrebe po beljakovinah zelo individualne, je jasno, da se s starostjo zmanjšujejo, hkrati pa postaja pomembna kakovost virov. Z zmernim vnosom in poudarkom na rastlinskih beljakovinah lahko podpremo zdravo staranje in ohranimo vitalnost.









