Govori se, da se bosta Barbie (Robbie) in Ken (Gosling) nekako znašla zunaj Barbielanda in v resničnem svetu.

Kdaj je postalo spet kul imeti rad Barbie?

Če naj bi kdo rešil težave s podobo Barbie, sta to Margot Robbie in Ryan Gosling.

Prihajajoči film o Barbie, ki ga je režirala Greta Gerwig, v njem pa igrajo Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell in drugi, bi naj bi požel takšno navdušenje kot Joker.

Razvoj priljubljenosti Barbie

Večina deklet je v otroških letih, milo rečeno, oboževala Barbie. Živele in dihale so s kričečo roza barvo. Na desetine lutk se je vsak dan znašlo po tleh spalnic in vse, prav vse, so bile prepletene z majhnimi oblačili in še manjšimi čeveljci. Vse skupaj je spominjalo na pisano eksplozijo plastike in blaga. Toda nekaj let po tem je Barbie postala nepriljubljena. Pa ne le zato, ker smo “odrasli”, ampak ker je bil prisoten občutek, da se svet obrača proti lutkam. In nekako so imeli prav.

Nobena skrivnost ni, da je tradicionalno telo Barbie nerealistično. Če bi bila Barbie resnična, ne bi mogla hoditi pokonci. Med njeno višino, težo, obsegom pasu in obsegom prsi so prevelika nesorazmerja, piše Medical Daily. Poleg tega bi bilo s temi zlepljenimi prsti in negibljivimi rokami prava nočna mora karkoli držati.

Ko se je v začetku leta 2010 začelo gibanje “Body positivity”, ki se zavzema za sprejemanje različnih tipov postav, je bila Barbie prva pod drobnogledom. V tistem času so številne študije preučevale negativen vpliv Barbie na telesno samopodobo mladih deklet. Raziskave so pokazale, kako je igrača ohranjala ženski lepotni ideal mlade, vitke, ravne, bele ženske s svetlimi lasmi. S tem je izključevala preostalih 99 odstotkov prebivalstva. Povedano drugače, Barbie se ni razvijala od petdesetih let prejšnjega stoletja dalje in to je postalo težava.

Toda, ko je bila aprila objavljena prva fotografija Gerwiginega filma o Barbi, so ljudje na internetu izgubili razum in, kot kaže, tudi spomin. Zdi se, da nikogar več ne skrbijo problematični telesni standardi ali pomanjkanje raznolikosti, ki so vladali pred desetimi leti. Namesto tega je nostalgija premagala nasprotnike in družbene medije so preplavile pohvale na račun poosebljene lutke.

Kaj se je torej spremenilo?

V modi je ponovno milenijsko obdobje (okoli leta 2000). Vračajo se zgoščenke. Mini krilo Miu Miu viralno kroži po internetu. Strupeni telesni ideali pa so našli nov dom na TikToku po zaslugi generacije Z. Razbohotila se je nostalgija. Željo po vrnitvi v otroška leta pa lahko razumemo tudi kot odziv na te negotove čase pandemije.

Prav tako je treba priznati, da se je podjetje Mattel, ki izdeluje barbike, zelo trudilo, da bi se odzvalo na kritike. Leta 2016 so izdali štiri nove tipe postave, originalno, visoko, drobno in ukrivljeno. Leta 2019 je predstavila več naravnih pričesk. Maja 2022 pa so izdali novo linijo “Fashionista”, ki vključuje lutko s protezo noge, slušnim aparatom in Kena s kožno boleznijo vitiligo.

Odločitev, da film režija Greta Gerwig, je bila odlična PR poteza za javnost. Režiserka je feministična filmska ikona v vzponu, glasno se zavzema za več žensk na vodilnih položajih v industriji. Poleg tega je gonilna sila uspešnih ženskih projektov, kot sta Lady Bird iz leta 2016 in sodobne priredbe Little Women iz leta 2019.

Kaj prinaša film? 

Glede na internetne govorice se Gerwigova v filmu o Barbi ne bo izogibala težavam, ki jih svetlolaso lutka prinaša, temveč jih bo raje sprejela. Govori se, da se bosta Barbie (Robbie) in Ken (Gosling) nekako znašla zunaj Barbielanda, torej v resničnem svetu. Medtem ko se Barbie spopada z novo resničnostjo, Ken v njej uspeva. Mattelov direktor Ferrell ju namreč poskuša pripeljati nazaj domov. Čeprav (še) ne moremo potrditi tega zapleta v filmu, lahko potrdimo, da kostumi že izpolnjujejo Barbiejino zapuščino. Od Kenovih boksaric znamke “Ken” do ujemajočih se neonskih oblek za rolanje in kavbojskih kompletov z bleščicami.

Če boste navdušeni nad filmom o Barbie in ste ženska, to ne pomeni, da boste manj feministka ali manj zagovornica pozitivnega odnosa do različnih teles. Ključno je, da se zavedate dobrih in slabih lastnosti. Igrače in filmi so oblika eskapizma, bega iz realnosti, in le redko odražajo resničnost. Barbie je le fantazijska oseba, fantazije pa niso resnične.

In kot bomo kmalu izvedeli tudi na velikem platnu, življenje v plastiki morda vseeno ni tako fantastično.

Vir: FASHION

Vir slik: 1 – Glamour, 2 – Teen Vouge