V četrtek, 28. julija, so se v Birminghamu začele 22. igre Commonwealtha.

Tekmuje več kot 5000 športnikov, ki predstavljajo države z vsega sveta, ki so del skupine držav Commonwealtha. Katere države so v tem klubu?

Dom skoraj ene tretjine svetovnega prebivalstva

Približno 2,5 milijarde ljudi od vseh 7,9 milijard na svetu, živi v 56 državah Commonwealtha. Več kot 60 odstotkov prebivalstva Commonwealtha je starih 29 let ali manj. V državah Commonwealtha živi tretjina vseh mladih med 15. in 29. letom na svetu.

Največja država po številu prebivalcev je Indija. Indija predstavlja približno polovico vseh. Pakistan, Nigerija in Bangladeš so naslednje po številu prebivalcev, Združeno kraljestvo je peto.

Nekatere članice nikoli niso bile del britanskega imperija

Ruanda in Mozambik sta članici Commonwealtha postali leta 2009. Nobena od držav ni bila del Britanskih kolonij. Ruando sta kolonizirali Nemčija in Belgija, Združeno kraljestvo pa ne.

Nedavno sta se pridružili Gabon in Togo, članici sta postali lani junija. Obe državi sta nekdanji francoski koloniji.

Klub je člane tudi izgubljal

Južna Afrika se je, zaradi kritik članic Commonwealtha glede politike aparthaida, umaknila leta 1961. Leta 1994 je ponovno postala članica.

Pakistan je bil izključen po vojaškem udaru leta 1999. Ponovno je bil sprejet leta 2004. Članstvo mu je bilo med letoma 2007 in 2008 znova začasno prekinjeno.

Nekdanji predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je svojo državo leta 2003, potem ko je bilo njeno članstvo zaradi poročil o prirejanju volitev začasno izključeno, celo zapustil. Leta 2018 je zaprosil za ponovni sprejem, vendar jim niso ugodili.

Zadnja država, ki je zapustila Commonwealth, so bili Maldivi leta 2016. Ponovno so se pridružili leta 2020.

Kraljica je vodja države le v 15 državah

Večina držav Commonwealtha je republik, zadnja je Barbados. Kraljico so s čela države odstranil lani.

Pet držav; Lesoto, Svazi, Brunej, Malezija in Tonga imajo svojega monarha.

Britanska kraljica ostaja vodja države v Avstraliji in Kanadi.

Kako velik je Commonwealth

Commonwealth predstavlja četrtino svetovne kopenske mase.

Največja je Kanada, sledita Indija in Avstralija.

Veliko držav članic je majhnih, to so pacifiške otoške države Nauru, Samoa, Tuvalu in Vanuatu ter Antigva in Barbuda ter Dominika v Karibih.

Združeno kraljestvo ni več največje gospodarstvo

Po zadnjih podatkih IMF-a o BDP Združeno kraljestvo ni več največje gospodarstvo v Commonwealthu. Letos ga je prehitela Indija.

Skupni BDP 56 članic je več kot 13 bilijonov dolarjev. To je več kot dvakrat več od Japonske 5 bilijonov dolarjev. ​​A manj od ZDA, ki ima  23 bilijonov dolarjev.

Trgovina s Commonwealthom je leta 2020 predstavljala  8,7 odstotka celotne trgovine Združenega kraljestva. To je približno toliko kot je skupna trgovina Združenega kraljestva z Nemčijo. Izvoz Združenega kraljestva v Commonwealth je leta 2020 znašal približno 56 milijard funtov. Uvoz iz Commonwealtha pa približno 48 milijard funtov.

Spremenjeno ime

Sodobni Commonwealth je bil ustanovljen leta 1949, potem ko je bilo iz imena črtano britanski, prav tako je bila umaknjena zvestoba kroni.

Na čelu organizacije sta bila do sedaj samo dva človeka: kralj Jurij VI. in kraljica Elizabeta II.

Vloga sicer ni dedna, čeprav se pričakuje, da jo bo, ko bo postal kralj, prevzel Waleški princ. Organizacijo s sedeža v Londonu vodi generalna sekretarka, škotska baronesa Patricia Janet Scotland. Kljub kritikam nekaterih držav članic, si baronesa prizadeva za drugi mandat.

Druge ustanovne članice so bile Avstralija, Kanada, Indija, Nova Zelandija, Pakistan, Južna Afrika in Šrilanka.

Listina Commonwealtha je bila sprejeta leta 2012. Članice zavezuje k vrednotam demokracije, enakosti spolov, trajnostnega razvoja ter mednarodnega miru in varnosti.

Commonwealth se pogosto kritizira, da je postkolonialni klub in da ima v sodobnem svetu le malo vpliva. Podporniki pa trdijo nasprotno. Pravijo, da koristi, ki jih prinaša članstvo, vključujejo razvojno podporo in sodelovanje pri mednarodnih ciljih.

Commonwealth ni edini

Obstaja tudi Skupnost neodvisnih držav, ki so jo leta 1991 ustanovile Rusija in druge nekdanje članice Sovjetske zveze. In nikar ne pozabite na Mednarodno organizacijo frankofonije – skupino francosko govorečih držav, katere cilj je promovirati francoski jezik in povečati medsebojno sodelovanje.

Foto: The Commonwealth