Franc Kangler: Zahtevek za 611 tisoč evrov odškodnine zavrnjen

Sodišče je tudi v ponovljenem sojenju zavrnilo zahtevek za plačilo dodatnih 611.000 evrov odškodnine Francu Kanglerju, ki je državo tožil zaradi številnih sodnih postopkov. Trdil je, da so bili ti zrežirani, sam pa da je bil žrtev političnega pregona.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je državo tožil za skupno 661.000 evrov odškodnine zaradi sodnih postopkov, ki so se končali v njegovo korist. Trdil je, da je žrtev političnega pregona in da so bili postopki, v katerih se je znašel, zrežirani, pri čemer so mu bile kršene številne pravice.

Odškodnino je zahteval zaradi duševnih bolečin zaradi številnih postopkov, nezakonitih obsodb, medijske izpostavljenosti in tudi zaradi povrnitve izgubljenega dohodka.

Prvo sojenje

Okrožno sodišče je v prvem sojenju odločilo, da mu za primer Ježovita za nepremoženjsko škodo pripada 15.000 evrov. Za izgubo dohodkov državnega svetnika, ker je zaradi tega primera ostal brez svetniškega mandata mu pripada dodatnih 35.000 evrov. Gre za kazenski postopek zaradi dodelitve občinskega stanovanja v najem vedeževalki Karin Ježovita. Kangler je bil sprva obsojen na sedem mesecev zapora, nato pa oproščen po izločitvi nedovoljenih dokazov iz sodnega spisa.

Zahtevek za 611.000 evrov (z zakonitimi zamudnimi obrestmi) je okrožno sodišče zavrnilo. Kanglerjevi pritožbi je ugodilo višje sodišče, sodbo v tem delu je razveljavilo ter vrnilo v ponovni postopek. Del sodbe, ki se nanaša na primer Ježovita, je potrdilo, tako da je v tem delu sodba postala pravnomočna.

Okrožno sodišče je nato tudi v ponovljenem sojenju vztrajalo pri presoji, da je Kanglerju pravno priznana nepremoženjska škoda nastala zgolj v zvezi s kazenskim postopkom Ježovita.

V zvezi z vsemi drugimi očitki pa mu vseh elementov odškodninske odgovornosti države ni uspelo dokazati. Sodbe Kangler tokrat ni izpodbijal na višjem sodišču, tako da je septembra postala pravnomočna.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona

Turški miljarder, ki je želel strmoglaviti Erdogana obsojen na dosmrtno ječo

Sodišče v Istanbulu je v pritožbenem postopku potrdilo kazen dosmrtne ječe za turškega milijarderja Osmana Kavalo, obtoženega poskusa strmoglavljenja vlade, poroča uradna agencija Anadolu. 

Sodniki so ob tem potrdili obsodbo na 18 let zapora, ki so jo konec aprila izrekli sedmim njegovim soobtoženim… več tukaj.

By A.K.

Komentar: