Beloruski opazovalci: Rusija premika vojake in opremo vse bližje beloruski meji
Rusija: Na naše ozemlje padle 4 ukrajinske granate, poškodovana ženska
Strokovnjaki: Malo verjetno je, da se bo Belorusija pridružila vojni
Kremelj: Rusija ni nikoli nikogar napadla
Ukrajina: Rusi želijo, da božič praznujemo v temi
Ukrajinci so kopali rove in odkrili starorimsko naselbino
Zelenski v Bahmutu: Razmere so težke, Rusov je vse več

Italijanski novinarji pravijo, da so jih Rusi namenoma napadli

Italijanski novinarji pravijo, da so jih Rusi namenoma napadli. Ruski vojaki so bili obtoženi napada na italijanske novinarje, ki so poročali iz ukrajinskega mesta Herson. Claudio Locatelli in Niccolo Celesti iz italijanske agencije ANSA naj bi potovala s prevajalcem v avtomobilu z oznako “press”, ko so njuno vozilo zadele granate. 

“Avtomobil je bil dobro označen, v njem ni bilo nikogar. Napad je bil glede na lokacijo in dinamiko nameren,” je na Facebooku zapisal Locatelli. 

Beloruski opazovalci: Rusija premika vojake in opremo vse bližje beloruski meji

Beloruska opazovalna skupina Hajun navaja, da Rusija premika svojo vojsko in opremo bliže beloruski meji. Menijo, da bi ta poteza lahko bila del načrtov za izvedbo več skupnih vaj med ruskimi in beloruskimi silami blizu ukrajinske meje.

Kot je navedeno v objavi pred tem, je ameriški think tank ocenil, da je “malo verjetno”, da bi Belorusija kljub očitnemu pritisku Rusije poslala vojake v Ukrajino.

Rusija: Na naše ozemlje padle 4 ukrajinske granate, poškodovana ženska

Guverner ruske regije Kursk Roman Starovojt je povedal, da je Ukrajina izstrelila granate in da je bila ena ženska ranjena ter da so poškodovane hiše. 

“Ukrajinske oborožene sile so znova streljale na okrožje Sudžanski. Najmanj štiri granate so padle v vas Mahovka. Ena ženska je bila ranjena. V obstreljevanju so bile poškodovane tri hiše, ena od njih je bila resno uničena in gori,” je na Telegramu sporočil Starovojt.

Strokovnjaki: Malo verjetno je, da se bo Belorusija pridružila vojni

Včerajšnji pogovori med Vladimirjem Putinom in Aleksandrom Lukašenkom v Minsku so podžgali ugibanja, da ruski predsednik morda pritiska na Belorusijo, naj se pridruži vojni.

Inštitut za preučevanje vojne s sedežem v ZDA pravi, da je “malo verjetno”, da bi se Belorusija vpletla v konflikt v Ukrajini. 

Navajajo, da se Lukašenko izogiba sodelovanju v invaziji, glede na to, da mora Belorusija “braniti svoje meje pred Zahodom in Natom”. 

“Zdaj je prihodnost odločena”

Lukašenko je na skupni novinarski konferenci s Putinom dejal, da se “zdaj odloča o prihodnosti ruskega in beloruskega naroda”, poroča beloruska režimska tiskovna agencija Belta... več tukaj.

Kremelj: Rusija ni nikoli nikogar napadla

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija ni nikoli nikogar napadla, poročajo ruski mediji.

“Rusija je preživela toliko vojn, smo zadnja država v Evropi, ki želi govoriti o vojni,” je dodal Peskov. 

Spomnimo, znotraj Rusije uradniki za razmere v Ukrajini ne pravijo, da gre za vojno, ampak jo imenujejo “posebna vojaška operacija”. 

Ukrajina: Rusi želijo, da božič praznujemo v temi

Ukrajinski premier Denis Šmihal je dejal, da bi se morala Ukrajina pripraviti na nove ruske napade na njeno energetsko infrastrukturo, saj Moskva želi, da Ukrajinci božič in novo leto preživijo v temi.

Ukrajinci so kopali rove in odkrili starorimsko naselbino

Ukrajinska vojska je med utrjevanjem položaja na bregovih reke Dnjeper odkrila ostanke starorimske naselbine.

Zelenski v Bahmutu: Razmere so težke, Rusov je vse več

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nenapovedano obiskal Bakhmut, ukrajinsko mesto v regiji Doneck, ki si ga ruske sile že več mesecev obupano prizadevajo osvojiti. Pri tem imajo velike izgube, a tudi Ukrajinci imajo precejšnje izgube.

 Med srečanjem z vojaki na trenutno najpomembnejši frontni točki v Ukrajini je Zelenski dejal, da so razmere težke. Dodal je, da upa na večjo podporo ZDA.

“Razmere tukaj so težke. Vedno več je sovražnikov, a naši fantje so pogumnejši. Potrebujemo močnejše orožje,” je med srečanjem z branilci Bahmuta dejal Zelenski. Nato je eden od branilcev Bahmuta dejal Zelenskemu: “Vojaki, ki ste jih danes počastili, so našim bratom v Ameriki napisali čudovito pismo zahvale. Prosim, če je mogoče, ga posredujte Američanom.”

“Kongresu in ameriškemu predsedniku se bomo zahvalili za podporo. A to ni dovolj,” je odgovoril Zelenski. Bahmut je trenutno najpomembnejši položaj Ukrajincev, saj preprečuje nadaljnji ruski prodor v Doneck.

“Vzhod drži, ker se Bahmut bori. To je trdnjava naše morale. V hudih bojih in za ceno mnogih življenj se tukaj brani svoboda vseh nas. Zagovorniki Bahmuta si zaslužijo našo največjo podporo in našo hvaležnost. zato sem danes tukaj z njimi. So supermani,” je dejal Zelenski. 

Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Italijanski novinarji: Rusi so nas napadli namenoma”

Komentar: