Izrael: Bodo lahko zdravniki, zavrnili pomoč pripadnikom LGBTQ skupnosti?

Zdravniki naj imajo pravico, zavrniti pomoč pripadnikom LGBTQ skupnosti. Bodoča ministrica v kabinetu Benjamina Netanjahuja je namreč predlagala, da bi bilo treba izraelskim zdravnikom dovoliti, da iz verskih razlogov zavrnejo zdravljenje LGBTQ pacientov. Govor je okrepil strahove, da bo nova vlada ogrozila pravice istospolno usmerjenih. Izraelski predsednik Isaac Herzog je medtem obsodil vse večjo retoriko proti LGBTQ v svoji državi.

Vloga izraelskega predsednika je predvsem ceremonialna

“Rasistične izjave v zadnjih dneh zoper skupnost LGBTQ in druge dele javnosti me zelo skrbijo,” je dejal Herzog. Predsednik, čigar funkcija je večinoma ceremonialna, vendar ima še vedno določeno stopnjo avtoritete pravi, da takšna retorika spodkopava izraelske “demokratične in moralne vrednote”.

Kontroverzno izjavo je v radijskem intervjuju dala nova ministrica za nacionalne misije Orit Strook iz Verske cionistične stranke. Javnost je razumela, da je Strookova namigovala, da bodo lahko izraelski zdravniki zdravljenje pacientom LGBTQ v duhu zakona, ki ga pripravlja njena stranka, zavrnili. Zakon je v skladu s koalicijskimi pogodbami, ki predvidevajo spremembo protidiskriminacijskega zakona.

Netanjahu je obsodil govor bodoče ministrice

Strook je pojasnila, da lahko zdravnik zavrne zdravljenje bolnika, če to krši njegovo versko prepričanje in “dokler je dovolj drugih zdravnikov, ki lahko zagotovijo to storitev.” Netanjahu je izjave bodoče ministrice označil za “nesprejemljive”. Prav tako je Netanjahu zanikal trditve, da bi njegova nova vlada predstavljala grožnjo za pravice istospolno usmerjenih.

Kritiki opozarjajo, da je Netanjahu prešibak, da bi učinkovito nadzoroval svoje ultranacionalistične in ultraortodoksne koalicijske partnerje. Slednji namreč poskušajo uvajaviti zakone, ki so v skladu s tem, kar imajo za božansko versko dediščino.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

“Moški je moški, ne more biti lezbijka” soočen s sodiščem

“Moški je moški, ne more biti lezbijka” soočena s sodiščem. Ženski na Norveškem grozi zaporna kazen do treh let. Izjavila je namreč, da moški ne morejo biti lezbijke… več tukaj.

By A.K.

Komentar: