Kijev napadli z brezpilotnimi letali, prebivalce poklicali v zaklonišča

V ukrajinski prestolnici Kijev so oblasti prebivalce zgodaj zjutraj poklicale v zavetišča, dan po enem največjih ruskih zračnih napadov od začetka vojne februarja. Po besedah ​​guvernerja kijevske regije je napad z brezpilotnimi letali v teku. Opozorilo meščanom so kijevske mestne oblasti objavile nekaj po drugi uri prek svojega kanala aplikacije Telegram. Po mestu so medtem odmevale sirene.

Guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba je na Telegramu dejal, da je v teku napad z dronom. Priča je za Reuters povedala, da je slišala več eksplozij in odmev protiletalskega streljanja 20 kilometrov južno od Kijeva.

Izpadi električne energije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih sporočil, da so zračne sile po vsej Ukrajini tistega dne odbile 54 ruskih raket in 11 brezpilotnih letal. Priznal je, da je večina regij v Ukrajini po novem ruskem obstreljevanju prizadeli izpadi električne energije. Rusi v napadih znova ciljajo na energetsko infrastrukturo.

“Nocoj je zmanjkalo elektrike v večjem delu Ukrajine. Še posebej težko je v regiji Kijeva in v samem glavnem mestu, v regiji Lvova, v Odesi, Hersonu in okolici, v Vinici in Zakarpatju,” je dejal.

Včeraj je Rusija na Ukrajino izstrelila več deset raket in tako napadla Kijev, Lvov in Odeso na zahodu ter druga mesta po državi, kar je eden največjih letalskih napadov od začetka vojne.

Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

BBC: vojna v Ukrajini gre lahko naslednjo leto v pet smeri

Vojna v Ukrajini bo kmalu vstopila v drugo koledarsko leto. Se bo vojne prihodnje leto končalo in kako, na bojišču ali za pogajalsko mizo? Bo vojna divjala tudi v začetku leta 2024? BBC se je pogovarjal z več vojaškimi analitiki, ki so podali svoje napovedi, kako se bodo razmere razvijale v prihodnjem letu.

Ruska ofenziva spomladi bo ključna

Michael Clarke, namestnik direktorja Inštituta za strateške študije v Exeterju v Veliki Britaniji meni, da bo ključna ruska ofenziva, ki bi lahko sledila spomladi.

“Tisti, ki želijo napasti drugo državo kjerkoli v evrazijskih stepah, se morajo sprijazniti z dejstvom, da bodo tam dočakali zimo. Napoleon, Hitler in Stalin so morali obdržati svoje čete v gibanju, ko so se soočili s stepsko zimo, zdaj pa ima Putin svojo zimo in je pokopal svoje sile, namesto da bi počakal na pomlad in boljše vreme za novo ofenzivo… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Kijev napadli z brezpilotnimi letali, prebivalce poklicali v zaklonišča”

Komentar: