Turški miljarder, ki je želel strmoglaviti Erdogana obsojen na dosmrtno ječo

Sodišče v Istanbulu je v pritožbenem postopku potrdilo kazen dosmrtne ječe za turškega milijarderja Osmana Kavalo, obtoženega poskusa strmoglavljenja vlade, poroča uradna agencija Anadolu. 

Sodniki so ob tem potrdili obsodbo na 18 let zapora, ki so jo konec aprila izrekli sedmim njegovim soobtoženim.

Kavala, 65-letni poslovnež in filantrop, je bil obsojen zaradi “poskusa strmoglavljenja vlade” Recepa Tayyipa Erdogana s financiranjem protivladnih protestov leta 2013, znanih kot “gibanje Gezi”, in sedem njegovih soobtoženih ker so mu pomagali. Na sodbo se je mogoče pritožiti na turškem vrhovnem sodišču.

Kavala je bil aretiran konec leta 2017 in je med sojenjem opozoril, da je žrtev “zakonitega umora”, kar je podžgalo resne napetosti med Ankaro in zahodnimi vladami, ki so se mobilizirale v njegovo korist.

Trije odvetniki Osmana Kavale so v obrambi poudarjali pomanjkanje dokazov in interes oblasti v tem maratonskem političnem procesu.

Dosmrtna ječa

Dosmrtno ječo spremlja varnostna določba, ki onemogoča zniževanje kazni. Voditelji Sveta Evrope so po odločitvi, da je Ankara kršila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, od takrat večkrat pozvali Turčijo, naj takoj izpusti Osmana Kavalo.

ZDA so v sredo izrazile “skrajno zaskrbljenost” zaradi odločitve turškega sodišča.

“Njegova nepravična obsodba je nezdružljiva s spoštovanjem človekovih pravic in vladavino prava. Ponovno pozivamo Turčijo, naj izpusti Osmana Kavalo,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel. 

“Turški ljudje si zaslužijo uživati ​​človekove pravice in temeljne svoboščine brez strahu pred povračilnimi ukrepi,” je dodal.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Mirovni načrt Volodimirja Zelenskega v 10 točkah

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski aktivno promovira svoj mirovni načrt v 10 točkah. O tem se je pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in svetovne voditelje povabil k organizaciji svetovnega mirovnega vrha na podlagi tega načrta.

Njegov načrt je sestavljen iz 10 točk, Al Jazeera pa poroča o najpomembnejših elementih načrta ter odzivih na predlog. Zelenski je svoj predlog mirovnega načrta prvič predstavil na novembrskem vrhu G20… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Milijarderja, ki je želel strmoglaviti Erdogana, obsodili na dosmrtno ječo”

Komentar: