Morawiecki: Poljska in Italija sta “siti” EU birokracije

Poljska in Italija sta “siti” EU birokracije. Poljaki in Italijani si ‘želijo prave demokracije’ in ne ‘evropske superdržave’, pravi poljski premier Mateusz Morawiecki. Poljska in Italija sta “siti diktata evropske birokracije”, je dejal Morawiecki in dodal, da želita državi skupaj “prenoviti Evropsko unijo”.

“Evropa domovin, namesto evropske veledržave: oba bi se lahko strinjala s tem,” je Morawiecki dejal v intervjuju, ki je bil objavljen v italijanskem časopisu La Stampa. S temi besedami je odgovoril na vprašanje o skupnih stališčih Italije in Poljske.

“Poljaki in Italijani so siti diktata evropske birokracije in želijo pravo demokracijo. Želimo prenoviti EU z vrnitvijo k njenim temeljnim načelom,” je dejal Morawiecki. To je njegov prvi intervjuju za italijanski časnik, odkar je v Italiji nastopila najbolj desna vlada po drugi svetovni vojni. Vado vodi premierka Giorgia Meloni.

Državama je skupna tudi močna podpora Ukrajini, je dejal Morawiecki. Dodal je, da je “neoimperialistična politika Vladimirja Putina resna nevarnost ne samo za Kijev, ampak za celotno Evropo.”

Ko ga je novinar vprašal, kaj misli o izjavah Giorgie Meloni, da stališča Nemčije in Francije štejejo več kot druga, je odgovoril: napad na Berlin.

“Za napake nemške politike že zdaj plačujemo visoko ceno, če bi o vsem odločal Berlin, bi bila cena plina še višja,” je dejal poljski premier. Ob tem je opozoril na nemško energetsko politiko, ki je bila kontroverzna, saj je pred rusko invazijo na Ukrajino v Nemčiji prevladovala odvisnost od dobave ruskega plina .

Ugotovil je, da je pravilo soglasja nujno, čeprav nekatere države članice menijo, da ovira proces odločanja v EU.

“Ali obstaja pravilo soglasja ali pa tiranija najmočnejšega,” je dejal Morawiecki.

Foto:

Ne spreglejte…

Podpredsednica Eva Kaili, ki je prejela podkupnino, se počuti izdano

Podpredsednica Evropske komisije, ki je prejela podkupnino, se počuti izdano. Ena največjih afer v Bruslju dobiva novo nadaljevanje, poleg velike količine denarja v gotovini, afero zdaj polnijo še družinske spletke. 

Grška poslanka v Evropskem parlamentu in glavna osumljenka v korupcijskem škandalu Eva Kaili se počuti izdano s strani svojega moža, je povedal njen odvetnik pred njenim prvim zaslišanjem na sodišču v Bruslju… več tukaj.

By A.K.

Komentar: