Po dveh dneh padanja, indeksi na Wall Streetu višje

Po dveh dneh padanja so borzni indeksi na Wall Streetu zrasli, predvsem zaradi popravka tečajev delnic po dveh dneh padanja. Nasdaq se je pri tem umaknil z najnižje ravni v tem letu.

Dow Jones je pridobil 1,05 odstotka, na 33.220 točk.

S&P 500 je pridobil 1,75 odstotka, na 3849 točk.

Indeks Nasdaq je dobil 2,59 odstotka, na 10.478 točk.

Močna rast Nasdaqa, potem ko je dan prej zdrsnil na najnižjo raven po juliju 2020, je predvsem posledica rasti cen delnic v tehnološkem sektorju.

Applove delnice. Microsoft in Amazon.com sta se podražila za več kot 2,5 odstotka, potem ko sta bila v prejšnjih dneh pod velikim pritiskom. Zato sta bila včeraj, predzadnji dan trgovanja v letošnjem letu, med 11 najpomembnejšimi panogami indeksa S&P 500 največja zmagovalca tehnološka in komunikacijska panoga, ki je vsa zabeležila rast.

Zvišanje obrestnih mer

Zahvaljujoč temu je S&P 500 zmanjšal svojo letošnjo izgubo na 19,3 odstotka. Toda leto 2022 si bomo zapomnili po največjem padcu po finančni krizi leta 2008. To je posledica agresivnega zviševanja obrestnih mer ameriške centralne banke za zajezitev inflacije. Sredi leta je inflacija namreč dosegla najvišjo raven v več kot 40 letih.

Dow Jones je letos upadel za okoli 8,5 odstotka, indeks Nasdaq pa za skoraj 33 odstotkov. Inflacijski pritiski so se v zadnjih mesecih zmanjšali. Slednje pa podpira upanje, da bo Fed kmalu končal cikel zviševanja obrestnih mer. Vlagatelji se medtem bojijo, da bo gospodarstvo prihodnje leto padlo v recesijo, obrestne mere pa bodo ostale na visokih ravneh dlje, kot je bilo pričakovano.

Zaradi tega danes na trgu ni več optimizma, ki običajno podpira rast trga ob koncu vsakega leta. Tečaji delnic so se včeraj zvišali tudi na evropskih borzah.

Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,21 odstotka, na 7512 točk.

Frankfurtski DAX je pridobil 1,05 odstotka, na 14.071 točk.

Pariški CAC je vi za 0,97 odstotka, na 6573 točk.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Požareport: Stranski učinki pobude iz hotela Slon: prvič javno skupaj dvojec Gregorčič-Avbelj, dva možna nova obraza desne sredine

Požareport: Stranski učinki pobude iz hotela Slon: prvič javno skupaj dvojec Gregorčič-Avbelj, dva možna nova obraza desne sredine. Čeprav, to velja na tem mestu še posebej opozoriti, gre v primeru vložitve pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTV na ustavno sodišče izključno za vprašanja funkcioniranja pravne države … več tukaj.

By A.K.

Komentar: