Podpredsednica Eva Kaili, ki je prejela podkupnino, se počuti izdano

Podpredsednica Evropske komisije, ki je prejela podkupnino, se počuti izdano. Ena največjih afer v Bruslju dobiva novo nadaljevanje, poleg velike količine denarja v gotovini, afero zdaj polnijo še družinske spletke. 

Grška poslanka v Evropskem parlamentu in glavna osumljenka v korupcijskem škandalu Eva Kaili se počuti izdano s strani svojega moža, je povedal njen odvetnik pred njenim prvim zaslišanjem na sodišču v Bruslju.

“Čuti, da jo je njen partner izdal. Zaupala mu je, on jo je izdal,” je dejal Kailin grški odvetnik Michalis Dimitrakopoulos. V tem trenutku pa mu glede tega primera ni treba dajati izjav, je dodal odvetnik.

Kaili je v središču preiskave o domnevni korupciji v Katarju, ki je pretresla Evropski parlament in sprožila temeljit pregled v Bruslju. V nizu racij jo je aretirala belgijska policija. V njenem stanovanju med drugim našla 150.000 evrov gotovine. 

Izpustiti bi jo morali

Odvetnik Dimitrakopoulos, ki je odpotoval v Bruselj na zaslišanje poslanke Evropskega parlamenta, meni, da bi jo morali izpustiti.

Grškim medijem je po štirih urah pogovora s Kaili v zaporu povedal, da ne more predvideti, kaj se bo zgodilo, a obstaja veliko pravnih argumentov, ki podpirajo njeno izpustitev iz zapora. “Ni niti pobegla osumljenka niti se ne more vmešavati v dokaze preiskave,” je dejal.

Dimitrakopulos je v torek povedal, da je Kaili prosila očeta, naj vzame denar iz njene hiše, in dodal, da je kljub temu prepričan v njeno nedolžnost.

Mož aretirane podpredsednice EU priznal jemanje podkupnine

Mož aretirane podpredsednice EU priznal jemanje podkupnine. “Vse to sem naredil za denar, ki ga nisem potreboval”, so besede, s katerimi je Francesco Giorgi, priznal svojo vpletenost v t.i Katargates. 

Giorgi je mož grške evropske poslanke Eve Kaili in eden od štirih aretiranih v velikem korupcijskem škandalu, ki ga preiskujejo belgijski preiskovalci. Italijanski časnik La Repubblica navaja, da se je Giorgi pred tožilci v Bruslju zlomil in priznal, da je “ravnal nezakonito” ter se opravičil… več tukaj.

Imela je dve možnosti

Kailin odvetnik je novinarjem razkril del njene obrambe. Rekel je, da Kaili ni vedela, da ima Giorgi denar, ona pa je poskušala vrniti denar. V nekem trenutku je rekla očetu, naj vzame denar. Policija je očeta našla s kovčkom, polnim denarja, ko je zapuščal hotel. Očeta so izpustili, Kaili, njen partner Francesco in njegov nekdanji šef Pier Antonio Panzeri pa ostajajo v belgijskem zaporu. Preiskava se medtem nadaljuje.

“Njen mož je bil aretiran v bližini v garaži, vendar sta bila skupaj. Ni bilo objavljeno, kaj je bil razlog za aretacijo,” je za lokalni grški radio povedal Dimitrakopulos.

“V tistem trenutku je od partnerja izvedela za vsebino kovčka. Ena možnost je bila, da ga preda policiji, druga pa, da denar odnese lastniku. Nima obveznosti prijaviti moža po evropskem zakonu,” je dodal in poudaril, da je Kaili nedolžna.

Katar ponovno zanikal, povezanost s korupcijskim škandalom v vrhu EU

Katar je ponovno zanikal kakršno koli vpletenost v korupcijski škandal, v katerega so vpleteni predstavniki Evropskega parlamenta, ki ga preiskujejo belgijske oblasti.

Belgijske oblasti so zaradi suma, da jih je Katar, gostitelj letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu, podkupil z denarjem in darili, da bi vplivali na proces odločanja obtožile štiri osebe, povezane z Evropskim parlamentom. Katar je pred tem zanikal kakršne koli kršitve… več tukaj.

Foto: Federa Police