Talibani nevladnim organizacijam ukazali, naj ženskam prepovejo prihod na delo

Talibani so NVO-jem ukazali, naj ženskam prepovejo prihod na delo. Talibanske oblasti v Afganistanu so vsem lokalnim in tujim nevladnim organizacijam naročile, naj svojim uslužbenkam prepovejo prihod na delo, piše v pismu ministrstva za gospodarstvo. Pismo predstavlja zadnji primer zatiranja svoboščin žensk v tej državi.

Uslužbenke do nadaljnjega ne smejo delati. Nekatere od njih namreč niso upoštevale vladnega kodeksa oblačenja za ženske, piše v pismu, ki ga je potrdil tiskovni predstavnik ministrstva Abdulrahman Habib.

Odločitev je prišla nekaj dni po tem, ko so talibani ukazali univerzam, naj ženskam prepovejo šolanje. Slednje svet ostro obsodil in sprožilo pa je tudi številne proteste in ostre kritike v Afganistanu.

Kako bo ukaz vplival na agencije Združenih narodov, ki so močno prisotne v Afganistanu, kjer zagotavljajo storitve sredi humanitarne krize, še ni jasno.

Habib je dejal, da pismo velja za organizacije v okviru afganistanskega humanitarnega koordinacijskega organa ACBAR. Organ ne vključuje Združenih narodov, vključuje pa več kot 180 lokalnih in mednarodnih nevladnih organizacij.

Združeni narodi pa za izvajanje svojega humanitarnega dela pogosto zaposluje nevladne organizacije, registrirane v Afganistanu. Humanitarni delavci pravijo, da so zaposlene ženske ključnega pomena za zagotovitev dostopa žensk do pomoči.

Talibani ženskam prepovedali uporabo telovadnic in vstop v parke

Talibani so ženskam prepovedal uporabo telovadnic in obiskovanje parkov. Čeprav so sprva zagotavljali, da njihov režim ne bo bistveno omejeval pravic žensk, so talibani dekletom najprej prepovedali osnovno in srednješolsko izobraževanje, zaposlovanje v številnih poklicih, uvedli pa so tudi obvezno nošenje hidžaba ali burke v javnosti.

Ljudje ne upoštevajo pravil

Tiskovni predstavnik ministrstva za vrline in slabosti je dejal, da so prepoved uvedli, ker ljudje ignorirajo ukaze o ločevanju po spolu. Pravi tudi, da ženske v telovadnici niso nosile zahtevanega hidžaba ali pokrivala. Ženskam prav tako prepovedan vstop v parke… več tukaj.

Foto: Pixabay

By A.K.

One thought on “Talibani NVO-jem ukazali, naj ženskam prepovejo prihod na delo”

Komentar: