Ukrajina: Putinovi vojaki bežijo iz ključnih bitk

Ruski vojaki zapuščajo svoje položaje v ključnih bitkah, je ta teden sporočila ukrajinska vojska. “Zaradi znatnih izgub v človeški sili se je povečalo število primerov zapuščanja bojnih položajev s strani ruskih vojakov v regiji Lugansk,” je generalštab oboroženih sil Ukrajine navedel v operativnem poročilu, izdanem danes zjutraj.

“Da bi ohranili nadzor nad situacijo, je rusko vojaško vodstvo povečalo število patrulj in vračanje dezerterjev v enote,” so dodali. Trenutno se bijejo hudi boji sredi ukrajinske protiofenzive in boja za ponovno pridobitev območij pod ruskim nadzorom, vključno z regijo Lugansk.

Septembra je Putin napovedal priključitev štirih ukrajinskih ozemelj: Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona. “Našo državo bomo branili z vsemi močmi in sredstvi,” je dejal Putin ob napovedi priključitve.

Rusi nenehno dstavljajo nove sile

Serhiy Hajdaj, regionalni guverner regije Lugansk, je ta teden na Telegramu dejal, da bo padla njihova celotna obrambna linija, če bodo Rusi izgubili mesto Kremin v tej regiji.

“Ruskim okupacijskim enotam je v enem mesecu, tudi malo več, uspelo zgraditi zelo močno obrambo. Tja prinašajo ogromno rezerv in opreme. Svoje sile nenehno obnavljajo,” je dejal Hajdaj.

New York Times je nedavno poročal, da ruske čete povečujejo obrambne strukture v bližini mesta Kremina. Ukrajinske čete medtemnadaljujejo protiofenzivo.

V začetku tega meseca je ruski neodvisni medijski kanal Mozem Objasnit na Telegramu objavil, da se v regijah Zaporožja, Luganska in Belgoroda pojavljajo zaposlitveni oglasi za kopače jarkov.

Ne spreglejte…

Pogovor o pogajanjih

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za Associated Press povedal, da nameravajo mirovna pogajanja voditi do konca februarja, na obletnico izbruha vojne.

Dodal je, da bo verjetno v Združenih narodih, z generalnim sekretarjem Antoniom Guterresom kot morebitnim posrednikom. Pomembno vlogo pri končanju konflikta v Ukrajini bo imela diplomacija.

“Vsaka vojna se konča kot posledica dejanj na bojišču in za pogajalsko mizo,” je dejal… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Ukrajina: Putinovi vojaki bežijo iz ključnih bitk”

Komentar: