Ukrajina: v Odesi odstranili spomenik Katarine Velike

Lokalne oblasti v Odesi so čez noč odstranile spomenik, posvečen Katarini Veliki, ruski cesarici iz 18. stoletja. Ta poteza je del širših ukrajinskih prizadevanj za čiščenje javnih prostorov ostankov ruskega vpliva. Kip je bil prvotno postavljen leta 1900, 104 leta po Katarinini smrti. 

Mestne oblasti so kip na sedanjo lokacijo vrnile šele leta 2007. Pred tem je bila kip od leta 1920, ko so ga porušili Sovjeti, v skladišču. 

Ko je oktobra potekala anketa o usodi spomenika, je 50,2 odstotkov prebivalcev Odese želelo, da bi kip popolnoma uničili. 36,12 odstotkov prebivalcev pa je menilo, da ga je treba obdržati, a tudi, da je treba ob spomeniku dati zgodovinsko razlago, piše Euronews

Ukrajinska vlada je odločena izvesti derusifikacijo

Za nespremenjenost spomenika je glasovalo 8,3 odstotka vprašanih, za njegovo selitev v muzej pa 4,2 odstotka anketiranih. Čeprav je to vprašanje razdelilo prebivalce, je ukrajinska vlada odločena izvesti derusifikacijo države po 10 mesecih uničevanja s strani ruskih oboroženih sil.

Ukrajina namerava obnoviti in preimenovati svoje ulice in javne prostore v čast svojim umetnikom, pesnikom, vojakom in borcem za neodvisnost, vključno z junaki te vojne.

Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Mirovni načrt Volodimirja Zelenskega v 10 točkah

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski aktivno promovira svoj mirovni načrt v 10 točkah. O tem se je pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in svetovne voditelje povabil k organizaciji svetovnega mirovnega vrha na podlagi tega načrta.

Njegov načrt je sestavljen iz 10 točk, Al Jazeera pa poroča o najpomembnejših elementih načrta ter odzivih na predlog. Zelenski je svoj predlog mirovnega načrta prvič predstavil na novembrskem vrhu G20… več tukaj.

By A.K.

Komentar: