Zelenski: Naša zračna obramba bo postala najmočnejša v Evropi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo ukrajinska zračna obramba postala najmočnejša v Evropi. Dodal je, da se ukrajinske sile zadržujejo pred ruskimi enotami v regiji vzhodnega Donbasa in, da na nekaterih področjih dosegajo določen napredek.

“Na splošno držimo svoje položaje. Obstajajo tudi nekatera območja fronte, kjer nekoliko napredujemo. Kijev je okrepil svojo protiletalsko zmogljivost in jo bo v novem letu še okrepil, da zaščiti sebe in celotno Evropo celina. Ukrajinska zračna obramba bo postala najmočnejša v vsej Evropi,” je Zelenski dejal v novem video nagovoru.

Spregovoril je o obnovi energetskega omrežja

Ukrajinski protizračni obrambi že uspe sestreliti razmeroma veliko ruskih raket in brezpilotnih letal. Vendar jim zaradi obsega napada ne uspe ustaviti vseh. 

Rusi že od oktobra ciljajo na ukrajinsko elektroenergetsko omrežje, kar povzroča izpade električne energije in vode. Zelenski je govoril o jasni strategiji za zagotavljanje proizvodnje in distribucije električne energije. 

“Potrebno je veliko truda, a nam bo uspelo. To je ena najpomembnejših nalog za naslednje leto in ne dvomim, da jo bomo premagali,” je dejal.

Rusija je v petek nadaljevala z napadi na Ukrajino iz zraka, dan po tem, ko je v baražnem napadu na kritično infrastrukturo izstrelila več deset raket. 

Kijev napadli z brezpilotnimi letali, prebivalce poklicali v zaklonišča

V ukrajinski prestolnici Kijev so oblasti prebivalce poklicale v zavetišča, dan po enem največjih ruskih zračnih napadov od začetka vojne februarja. Po besedah ​​guvernerja kijevske regije je napad z brezpilotnimi letali v teku. Opozorilo meščanom so kijevske mestne oblasti objavile nekaj po drugi uri prek svojega kanala aplikacije Telegram. Po mestu so medtem odmevale sirene.

Guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba je na Telegramu dejal, da je v teku napad z dronom. Priča je za Reuters povedala, da je slišala več eksplozij in odmev protiletalskega streljanja 20 kilometrov južno od Kijeva… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: