5 znakov, da je vašemu parfumu potekel rok uporabe

Ali parfumu poteče rok uporabe? Verjeli ali ne, vse dišave imajo rok trajanja. Če ste kakorkoli podobni nam in se že leta držite istih stekleničk parfuma, bi morda želeli prisluhniti. Morda je čas, da delu svoje cenjene zbirke pomahate v slovo. Obstaja nekaj načinov, kako ugotoviti, ali vaši najljubši dišavi poteče rok uporabe, od spremembe vonja do razlike v teksturi. 

Ali parfumom in dišavam poteče rok uporabe?

Odgovor je pritrdilen. Parfumom poteče rok uporabnosti, vendar se rok uporabnosti lahko razlikuje od dišave do dišave.

Dišavam poteče rok trajanja glede na to, kako so oblikovane. Naravne dišave (ali hibrid naravnega in sintetičnega) so uporabne približno dve in pol do pet let od časa nakupa. Sintetične dišave pa lahko dejansko trajajo do 10 let in sicer zaradi stabilnosti umetnih sestavin, vendar to ne upošteva toplote, svetlobe, formule ali embalaže. Slednje lahko resnično spremenijo dolgoživost dišave.

Ne glede na formulacijo bo večina dišav ostala sveža vsaj eno leto ali celo dlje, če so le pravilno shranjene. A je vredno omeniti, da več je kisika v steklenički, hitreje se bo razvil vonj.

Torej, ne pričakujte, da boste porabili večino svojega najljubšega parfuma in nato zadnjo kapljico prihranili za posebno priložnost leta kasneje. Morda ne bo dišal tako kot zadnjič, ko ste ga nosili.

Znaki, da je vašemu parfumu ali dišavi potekel rok uporabe

Vse dišave se starajo in ta razvoj ni vedno slab. A tako kot pri vinu se vsi vonji ne bodo lepo starali. Ko začne dišati po kislem ali kovinskem ali po kateri koli drugi noti, ki vam ni všeč, potem je čas potekel.

Za več znakov, da je vaš parfum postal kisel (dobesedno!), nadaljujte z branjem.

Znak #1: Vonj se spremeni

Tako barva kot vonj sta dobra pokazatelja, vendar je vonj vsekakor najpomembnejši dejavnik, na katerega morate biti pozorni.

Priporoča se, da ste še posebej pozorni na vse kisle, kovinske ali trpke note, ki jih prej niste zavohali. Vse to so znaki, da je vašemu parfumu potekel rok uporabe ali je tik pred iztekom.

Ko bo dišava dobila vonj po kisu, boste vedeli, da je dišava le še za v koš.

Znak #2: Dišava začne kristalizirati

Če opazite majhne kristale, ki nastajajo na zunanjem robu stekleničke parfuma, to lahko pomeni, da vaša dišava oksidira. Če je tudi vonj izginil, je čas za upokojitev. 

Znak #3: Dišava postane bolj motna

Drug znak, da vaša dišava morda oksidira, je sprememba motnosti. Če je bil vaš parfum prvotno prosojne zlate barve v steklenički in je od takrat postal moten ali bolj neprozoren, je morda čas, da ga zavržete, a le pod pogojem, da se je tudi vonj začel slabšati. 

Znak #4: Prišlo je do spremembe barve

Obstajajo nekateri odtenki parfumov, ki se spremenijo, ko so izpostavljeni svetlobi. Če pa je bil vaš izdelek zlat, ko ste ga kupili, zdaj pa je zelen, naredite test vonja, kristalizacije in prosojnosti, da bi ugotovil, ali je kaj od tega tudi prisotno. Če so spremembe je čas za slovo.

Znak #5: Dišava začne dražiti vašo kožo

Še en znak, da je vašemu parfumu morda potekel rok uporabe, je, če vaša koža postane razdražena, ko ga nosite, čeprav ste ga nosili že stokrat. Od majhnih rdečih madežev, izboklin ali alergijskih reakcij na koži…
Preverite ali obstajajo kakšne sestavine, na katere bi lahko bili alergični, povprašajte blagovno znamko, katere rastlinske sestavine so lahko v steklenički.

Poglejte tudi kodo serije na spodnji strani stekleničke z dišavo in se pozanimate o roku uporabnosti izdelka. Če še imate škatlo, je datum poteka naveden kot številka PAO, kar je število mesecev, kolikor bo izdelek trajal po odprtju.

vir Foto; Pixabay

Ne spreglejte…

Kako v 3 preprostih korakih ustvariti popolno neurejeno figo

Kako v 3 preprostih korakih ustvariti popolno neurejeno figo. Neurejena figa je ena največjih življenjskih ironij, ko gre za lepoto, saj najbolj neurejen videz fige običajno zahteva največ truda. V našem prizadevanju, da bi obvladali popolno I-wake-up-like-this messy figo, smo končali z videzi, ki so preveč neurejeni in napihnjeni, preveč oprijeti kot pri balerinah ali preprosto napačni… več tukaj.