7 stvari, ki bi se jih morali šefi naučiti iz Bill Gatesovega življenjepisa

Gatesovega življenjepisa iz leta 1974 verjetno ni pošteno ocenjevati po standardu iz leta 2022. A storimo to vseeno, malo za zabavo in veliko zato, da se iz tega kaj naučimo.

Bill Gates je na LinkedInu nedavno objavil življenjepis iz svojih študentskih let.

“Ne glede na to, ali ste pred kratkim končali študij ali ste ga opustili,” je zapisal, “prepričan sem, da je vaš življenjepis videti veliko bolje kot je bil moj pred 48-imi leti.”

Nanj se je odzvalo že več kot 200.000 ljudi. Na tisoče ga je delilo in komentiralo. Na spletu so ga kritizirali, ocenjevali in izboljševali. Predvsem v korist ljudi, ki pišejo življenjepise in se potegujejo za službo.

Zanimivo pa ga je pogledati tudi z vidika lastnika podjetja. Skratka, ali bi zaposlili Billa Gatesa ali zavrnili? In kaj se lahko iz tega naučimo?

1. Grozen format

Pisalo se je leto 1974, zato ni bilo prav veliko možnosti na razpolago. Vseeno pa je kar tretjina življenjepisa zapolnjena z biografskimi podatki, dvema naslovoma in celo z Gatesovo takratno višino in težo (177,8 cm, 59 kg).

Poleg tega še to: Si res kdo želi brati Courier pisavo v velikosti 12? Vse to so razlogi, da je takšnega iskalca zaposlitve precej enostavno zavrniti. Vendar pa se je kot šef podjetja potrebno vprašati ali zaposlujemo človeka, ki bo pisal življenjepise ali ne. Če jih ne bo, se moramo zavedati, da je format pomemben le za izgled in ne za kakovost dela, ki ga bo iskalec opravljal.

2. Omejen cilj

Gates pravi, da išče delovno mesto sistemskega analitika ali programerja.

Ne vem, kaj je leta 1974 počel sistemski analitik. Lahko pa predpostavimo, da so ljudje, ki so brali ta življenjepis, to verjetno res tudi počeli. Včasih imate kot lastnik podjetja boljšo predstavo o možnostih, ki jih lahko ponudite, kot pa prosilec.

3. Navaja trenutno plačo

Gates je že kot 18 letni študent Harvarda l. 1974 trdil, da je zaslužil 12.000 dolarjev na leto. To danes ustreza približno 72.000 dolarjev. Mislim, da danes, l. 2022, nihče ne bi svetoval, da v življenjepis navedete trenutno plače.

Kljub temu pa bi bila to danes zanimiva taktika. Čeprav je v nasprotju s trenutnimi trendi. Morda boste obetavnemu kandidatu tako povečali ponudbo ali celo izločili tiste, ki si jih ne morete privoščiti oz. katerih pričakovanja se ne ujemajo z vašimi.

4. Popolnoma krši pravilo X-Y-Z

Ali je pošteno, da Gatesov življenjepis iz leta 1974 ocenjujemo glede na standard, ki ga je Google razvil nekje v zgodnjih letih tega tisočletja?

Vseeno to naredimo. Najučinkovitejši življenjepisi so tisti, ki uporabljajo obliko X-Y-Z: “Dosegel [X], zmeril z [Y], z delom [Z].” Gates tega ni zares storil. 

Če kandidati tega ne storijo, je morda smiselno, da naredite dodaten korak in poskušate izluščiti, kaj morda želijo povedati v svojem življenjepisu. Tudi če tega ne pojasnijo tako jedrnato, kot to narekuje pravilo.

5. Ena stran je dovolj

Gatesov življenjepis dobi zlato zvezdico za jedrnatost. To je v človeški naravi, vendar si je lažje ustvariti sliko o kandidatu s kratkim življenjepisom, četudi je v njem manj podrobnosti.

Pravzaprav bi bilo bolje, če bi življenjepise omejili samo na eno stran. K temu pa bi za začetek lahko dodali, da se naj posreduje zraven še povezavo do vzorca opravljenega dela (namesto navajanja delovnih izkušenj).

6. Iščite koristi in ne funkcije

Če prejmete slabo urejen življenjepis, je neprijetno, če morate sami iskati podrobnosti. Gates ima vse podrobnosti o nekaterih svojih stališčih, vendar je potrebno nekaj potrpežljivosti, da jih preberete tako, kot so napisana. S težka pridete do dobrih delov. Na primer, kako je za 10.000 dolarjev izdelal in prodal program za načrtovanje šolskih urnikov v jeziku Fortran.

Če ste delodajalec, ki si vzame več časa za razvozlavanje besed kandidatov, imate morda prednost pred konkurenti.

7. Izvira od posrednika

Različica njegovega življenjepisa, ki jo je delil Gates, je posebej zanimiva, ker je na vrhu prilepljena vizitka. Howard Levin in Ralph P. McIntyre iz podjetja RSVP Services, (Recruitment, Selection, Vocational Counseling, and Placement).

Kot je zapisal Marc Cenedella, ustanovitelj podjetja Ladders, je bila to običajna praksa pri zaposlovanju, ko so svetovalci za iskanje kadrov življenjepise strankam pošiljali po pošti. S pošiljanjem po pošti mislimo na fizično pošto, ki se jo pošilja s pomočjo Pošte Slovenije (papir, kuverte, znamke itd.), ne na elektronski naslov ali samo besedilo!

Da, takrat so zaposlovalci poslovali nekoliko drugače. Vzemite to kot opomnik, da lahko dobri kandidati pridejo z različnih, pogosto nepričakovanih krajev.

Vir slik: LinkedIn

Komentar: