Bojana Beović: Bolnišnice obremenjene, vrhunec šele prihaja

V zaprtih prostorih je še vedno smiselna nošnja zaščitnih mask, sploh v prostorih s slabim zračenjem, poudarja infektologinja Bojana Beović. Bolnišnice so zaradi širjenja respiratornih obolenj trenutno bolj obremenjene. A je stanje boljše kot pretekla leta, ki jih je zaznamovala epidemija covida-19, je dejala Beović.

“Malo je treba premisliti, kje smo bili, ali smo bili v stiku s kom, ki je bil bolan, da ne bi potem, ne da bi bolezen že čutili, prenesli virus na druge ljudi,” je v izjavi za medije dejala infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Beović.

Med zaprtimi prostori, kjer je uporaba zaščitnih mask še posebej smiselna, je izpostavila večje prireditve in javni potniški promet. Ob tem je spomnila na pomen drugih higienskih ukrepov, kot je umivanje rok in prezračevanje.

Naraščajo primeri gripe in drugih respiratornih okužb

Trenutno primeri gripe naraščajo, tako kot v letih pred epidemijo covida-19. Pričakovano je, da bo pravi zagon gripa dobila januarja ob nižjih temperaturah, je pojasnila. Zato za ranljivo populacijo priporoča cepljenje.

Krožijo tudi druge respiratorne okužbe, med njimi respiratorni sincicijski virus (RSV), še vedno tudi novi koronavirus, za katerim bolniki v manjšem številu še vedno zbolevajo za t. i. covidnimi pljučnicami.

Prihajajo nove različice koronavirusa?

Bolnišnice so že precej obremenjene, a vseeno manj kot pretekla epidemična leta. Bistveno manjši je po besedah infektologinje priliv bolnikov, ki potrebujejo kisik ali celo umetno predihavanje. “To pa seveda še ne pomeni, da ne prihaja veliko ljudi, ki so se jim tudi poslabšale kronične bolezni zaradi okužb dihal, ki so dobili,” je opozorila.

Opozorila je tudi na stanje na Kitajskem, kjer beležijo veliko število okužb s koronavirusom, kar povečuje verjetnost pojava novih različic koronavirusa. Za zdaj podatkov o morebitnih novih različicah še ni, je dejala. Od pojava morebitnih novih različic bodo namreč odvisne razmere glede epidemije koronavirusa, je pojasnila.

Vir: Slovenske novice Foto: Zajem zaslona (fotografija je simbolična in ni povezana s to izjavo)

Zakaj pozimi potrebujemo vitamin D in kako do njega?

Pozimi smo ljudje bolj izpostavljeni okužbam in manj časa preživimo zunaj, kar je eden glavnih razlogov, da se v zimskih mesecih poveča tveganje za pomanjkanje vitamina D v našem telesu.

Ta vitamin, ki se ustvari v naši koži po izpostavljenosti sončni svetlobi, je nujen za dobro zdravje. Vsi namreč potrebujemo vitamin D, da smo zdravi in ​​se borimo proti okužbam. Ironija je, da ga večina ravno pozimi, ko je najbolj potreben, ne dobi dovolj… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Bojana Beović: Bolnišnice obremenjene, vrhunec šele prihaja”

Komentar: