Borzni indeksi so danes na Wall Streetu močno upadli

Borzni indeksi so danes na Wall Streetu močno upadli. Vlagatelji se namreč bojijo, da bo ameriška centralna banka dvignila obrestne mere bolj od pričakovanj, saj gospodarstvo še naprej zelo močno raste.

Dow Jones je izgubil 1,05 odstotka in je padel na 33.027 točk.

S&P 500 je medtem zdrsnil za 1,45 odstotka, na 3822 točk.

Indeks Nasdaq je padel za 2,18 odstotka, zdaj je na 10.476 točkah.

BDP je zrasel bolj od prvih ocen

Indeksi so včeraj izgubili vse rasti prejšnjega dne. Slednje je posledica nadaljevanja močne rasti ameriškega gospodarstva, zaradi česar bi Fed lahko dvignil obrestne mere na višje ravni od pričakovanj. Končna ocena je namreč pokazala, da je bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju na letni ravni zrasel za 3,2 odstotka, več od prvotne ocene.

Podatki s trga dela so pokazali, da se je prejšnji teden število prošenj za pomoč brezposelnim povečalo na 216.000, kar je manj od pričakovanih 222.000. Ti podatki kažejo, da gospodarstvo in trg dela ostajata zelo močna, kar bo še naprej podpiralo visoko inflacijo.

Kaj bo z obrestmi?

To pa pomeni, da bi Fed lahko zvišal obrestne mere na višje ravni od pričakovanih in da bi te lahko ostale na teh ravneh dlje, kot je bilo pričakovano.

“Močni gospodarski kazalniki bodo vodili Fed, da bo držal nogo na gospodarski zavori in nadaljeval z zaostrovanjem denarne politike. To pa pomeni, da obstaja tveganje, da bo šlo zvišanje obrestnih mer predaleč, kar bi močno vplivalo na gospodarstvo,” pojasnjuje Liz Ann Sonders. Sonders je strateginja pri Charles Schwab. Višanje obrestnih mer, bi lahko naslednje leto gospodarstvo pahnilo v recesijo.

“Trg prehaja iz faze zaskrbljenosti glede tega, za koliko bo Fed dvignil obrestne mere, v fazo zaskrbljenosti glede recesije naslednje leto v ZDA. Verjetno tudi globalno. To pomeni, da so ocene dobička podjetja za naslednje leto previsoke,” pravi Matt Stucky, vodja portfelja pri Northwestern Mutual Wealth Management Company.

S&P 500 proti največji izgubi po krizi leta 2008.

Zaradi Fedovih agresivnih dvigov obrestnih mer je indeks S&P 500 na poti do največje letne izgube po finančni krizi leta 2008. V tem letnem času tečaji delnic običajno rastejo. Vzajemni skladi in drugi veliki vlagatelji namreč krepijo svoje portfelje, kar je za konec leta sicer običajno.

Analitiki medtem pravijo, da letos običajne rasti cen morda ne bo ali pa bo zelo šibka.

Tečaji delnic so se včeraj znižali tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,37 odstotka in je na 7469 točkah. Frankfurtski DAX je zdrsnil za 1,30 odstotka, na 13.914 točk. Pariški CAC je zdrsnil za 0,95 odstotka, na 6517 točk.

Foto: Pexels

Minister Mesec: Minimalna plača bo višja za 100 evrov neto

Minimalna plača se bo zvišala za 100 evrov neto na mesec, je na novinarski konferenci vlade dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. “Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju,” je pojasnil minister… več tukaj.

By A.K.

Komentar: